Bine Ati Venit Si Va Multumesc Pentru Vizita Aceasta pagina nu este pagina oficiala a primariei si nu reprezinta nici o institutie. Informatiile pot avea unele erori.Comentariile de mai jos apartin vizitatorilor site-ului si nu reprezinta in nici un fel pozitia administratorilor acestui site! Sper ca acest site sa va fie de folos ! Stiu ca multe informatii lipsesc de aceea va rog daca vreti sa adaugati ceva trimiteti un e-mail cu orice informatie din Comuna Sinesti la adresa angelldanger@yahoo.com Ne gasiti si pe Facebook Clik Aici

Traducere

miercuri, 7 martie 2018

Drumul proiectilelor”: Nimeni nu vrea să repare şoseaua Podu Iloaiei – Popeşti

In timp ce primăria Podu Iloaei a dat în judecată Consiliul Judeţean ca să repare traseul ce face legătura dintre europeană şi Şineşti, oficialii de la „judeţ” spun că nu au cum să facă investiţia fiindcă drumului nu mai este în subordinea lor.

Aproape 8 kilometri de calvar pentru şoferii care trebuie să ajungă în Scobâlţeni, Popeşti, Bocniţa, Sineşti, ori alt sat în care se ajunge pe şoseaua 282D. Ca şi cum nu ar fi de ajuns faptul că este presărat cu gropi de toate mărimile şi adâncimile, ca în urma unui bombardament, acesta mai are şi porţiuni efectiv fărmate. Asfaltul crăpat se mistuie continuu, formând alte gropi. Deşi o parte din drum trece prin oraşul Podu Iloaiei, mai exact prin zona cunoscută ca mahalaua oraşului, porţiunea nu poate fi asfaltată de primărie deoarece reprezentanţii ei spun că este drum ce se află în subordinea Consiliului Judeţean. Cei de la CJ spun că nu mai e drumul lor de mult, şi că nu-l pot asfalta pentru că nu le mai permite legea.

Cui aparţine drumul?
Contactat telefonic pentru o explicaţie, primarul din Podu Iloaiei ne arată că situaţia este şi mai complicată. „Deocamdată suntem într-un litigiu, nu e clar cine are porţiunea în administrare. Este vorba de 2 kilometri şi ceva de drum, de la Europeană şi până dincolo de Scobâlţeni. Nu s-au făcut toate demersurile cu acest drum, în 2015 ne-am trezit că vor să ni-l predea nouă, însă noi am refuzat să luâm un drum într-o stare atât de proastă. Am deschis proces şi vom vedea ce se va decide. Preşedintele CJ, Maricel Popa, a promis că indiferent dacă va fi în administrarea noastră sau a CJ, va fi asfaltat. Problema cu acest drum vine din trecut, au mai fost făcute promisiuni care nu s-au respectat. Vrem să vedem şi noi al cui e drumul. Dacă ar fi fost un drum reabilitat, l-am fi luat cu plăcere. Noi nici nu avem posibilităţile financiare ca să îl facem”, a declarat Constantin Istrate, primarul oraşului Podu Iloaiei.

Acesta mai menţionează faptul că nici bornarea nu este făcută corespunzător şi că ultimul strat de uzură a fost pus în anul 2013.

„Se cheamă deturnare de fonduri”

Conform datelor de la Camera de Comerţ, oraşul Podu Iloaiei are o economie destul de limitată, în municipiu fiind prezente doar 79 de firme active, cu o cifră totală de afaceri de 11,9 milioane de euro. La rândul lor, reprezentanţii consiliului Judeţean aruncă gropile în altă curte. „Există o hotărâre de Consiliu Judeţean din 26 septembrie 2016 prin care s-a predat către UAT Podu Iloaiei în administrare drumul 282D între localităţile Henci – Scobâlţeni, respectiv kilometrul 13 până la 19. Primăria ne-a dat în judecată ca să facem drumul, dar nu mai avem cum să-l facem pentru că nu mai este al nostru. Primăria a solicitat prin instanţă anularea hotărârii din 26 septembrie 2016. Procesul între noi şi Podu este suspendat până la soluţionare. Noi dacă dăm şi o lingură de asfalt, se cheamă deturnare de fonduri”, a declarat Sorin Babliuc, şeful Direcţiei judeţene de Drumuri şi Poduri din cadrul CJ. Oamenii care locuiesc în Scobâlţeni, un sat care se află în administrarea teritorială a oraşului Podu Iloaiei şi prin care trece drumul 282D spun că nu au mai văzut asfaltare de aproape 20 de ani. Doar peticeli. Pe unul dintre locuitorii din Scobâlţeni l-am prins la treabă, în timp ce descărca saci de făină dintr-o maşină. „Eu am trei maşini cu care car toată ziua, muncesc, nu stau. La trei luni sunt pe chituci, toate sunt stricate. Se duc prima dată rulmenţii, cauciucurile, calea de rulaj...cam tot. Eu fac şi de 10 ori drumul acesta, din Podu în sat. Primarul a spus că nu are ce să facă, drumul ţine de CJ. S-au făcut doar plombări. Acum nici de astea. Înainte, la Focuri era drumul cel mai rău, acum e la noi”, spune revoltat Nea Titi, un bărbat în jur de 50 de ani.

„Ce să zic, sunt frumoase!”

O femeie aflată în treacăt se opreşte şi este atentă la discuţie. Intervine scurt: „Sunt doamnă nişte gropi atât de adânci, că pun pământ în ele şi plantez flori în mijlocul drumului”. Cum ieşim din sat, după vreo doi kilometri, un şofer de dubă opreşte din curiozitate. Ne vede făcând poze la craterele din asfalt. „Drumul proiectilelor”, după cum l-am botezat noi, este zilnic circulat şi de cei care fac transport de persoane, microbuze şi autobuze dar şi de cei care duc marfă la magazinele din sate. „Merg cu maşina destul de des pe aici şi îmi rup roţile. Ce părere am despre gropi? Ce să zic, sunt frumoase! După iarna asta, la primăvară, să veniţi să vedeţi cum va arăta. Şi mai praf!”, spune şoferul care vine din Popeşti şi face slalom printre gropile din asfalt. Cu căruţa e însă mai bine. Ne asigură o femeie ce stă în fân, într-o râlă, în spate. Cei doi cai merg alene, drept, legănând coşul căruţei prin toate gropile. Bărbatul mai şfichiuie din bici, mai alintă animalele cu „diii mârţoagă” şi priveşte nostalgic peste dealuri. „E de mult aşa drumul, nu-l mai face nimeni, acum numai cu căruţa mai poţi să mergi. N-ai ce să strici. La o maşină, dacă o strici, ca să o repari, mori de foame! Noi doar potcovim caii”, spune femeia grăsuţă cu broboadă cu buline pe cap. De la troiţa din intersecţia ce duce spre Popeşti, drumul merge mai departe ca-n palmă, spre Bocniţa. Până la Sineşti, nicio groapă. Pentru acest traseu s-au găsit bani, iar infrastructura parcă mai seamănă cu cea a secolului în care trăim.