Bine Ati Venit Si Va Multumesc Pentru Vizita Aceasta pagina nu este pagina oficiala a primariei si nu reprezinta nici o institutie. Informatiile pot avea unele erori.Comentariile de mai jos apartin vizitatorilor site-ului si nu reprezinta in nici un fel pozitia administratorilor acestui site! Sper ca acest site sa va fie de folos ! Stiu ca multe informatii lipsesc de aceea va rog daca vreti sa adaugati ceva trimiteti un e-mail cu orice informatie din Comuna Sinesti la adresa angelldanger@yahoo.com Ne gasiti si pe Facebook Clik Aici

Traducere

marți, 13 aprilie 2010

Osoi Comuna Sinesti




Un sat tinde sa devina plin de bolnavi cu probleme psihice. O localitate din comuna Sinesti are peste zece la suta din populatie care beneficiaza de indemnizatii acordate persoanelor cu handicap. Banii de pe urma bolilor mintale sunt printre singurele surse de venit ale locuitorilor unui sat sarac, in care cei care muncesc pot fi numarati pe degete. Comuna Sinesti are o populatie de 4.260 de locuitori, dintre care aproximativ 1.400 sunt din Osoi. Dintre acestia, 149 primesc ajutorul oferit persoanelor cu handicap. Lunar, primaria comunei aloca pentru acesti pacienti peste 24.000 lei. Satul este situat la marginea civilizatiei, in apropierea unei paduri si este locuit, in marea majoritate, de etnici rromi. Electricitatea este luata direct de pe un stalp, iar paienjenisul de cabluri trase fraudulos denota o saracie lucie. Copiii valoreaza aici greutatea lor in aur si au multi frati, caci pentru multe familii alocatiile sunt singura sursa de venit. Statisticile arata ca localitatea este printre putinele din tara unde natalitatea este in crestere. De peste un an, in Osoi se petrece un fenomen bizar: numarul persoanelor cu deficiente psihice a crescut ingrijorator de mult. Daca pana acum doi ani se iveau maxim 15 cazuri anual, din vara trecuta, numarul acestora a crescut foarte mult. 32 de persoane sufera in acte de probleme psihice grave si necesita insotitor permanent. Bineinteles, asistentul este o ruda apropiata, astfel ca cei 834 lei lunar alocati intra in buzunarul familiei. Pentru alti 12 sateni, boala le confera o indemnizatie lunara de 654 lei, in timp ce restul primesc 230 lei. Pare ca o adevarata molima a invadat satul, caci alte sute de persoane si-au depus dosarele pentru a mai primi niste bani. O situatie speciala este la familia Pavel, unde nu mai putin de patru membri sunt bolnavi: parintii si doi copii. Capul familiei are probleme cu plamanii. Ia pastile, dar nu stie pentru ce si nu pomeneste decat in treacat c-ar suferi de vreo boala mintala. "Nu mai pot de bolnav. Eu iau pastile si-s cu plamanii. Tremur si nu mai pot. Da, am probleme si la cap", a declarat Gheorghe Pavel. Unul dintre fiii acestuia, Damian, a avut handicap temporar. De anul trecut insa, un medic psihiatru a decis ca problema este permanenta. Damian nu era acasa, ci hoinarea prin sat. Situatia nu e prea roz nici la vecinii familiei Pavel. Si aici sunt trei sateni cu probleme. Curiosi, mai multi copii au iesit din curte. Acestia au spus ca parintii sunt in oras pentru a face un control medical. "Nu-s acasa. Sunt dusi la spital. Tata a fost operat de hernie, acum doi ani. I-a facut si lui certificat de handicapat, ca n-are tinere de minte. Cam atat. Mama e tot asa cu sanatatea. De fapt, eu am grija de ei", a declarat un baiat.

Buba la cap

De fapt, toti repeta aproape la indigo ca au facut boala la cap din cauza crizelor si ametelilor. Mai mult, nici unul dintre ei nu stie de ce boala sufera si nici ce medicamente ia sa se trateze. "Am avut crize si ameteli. Acum patru - cinci ani am fost lovit de un cal si apoi am fost operat la Spitalul Sf. Spiridon. De anul trecut fac niste crize si ametesc. Noi venit nu avem. Sotia a facut sase cezariene si a ramas tot cu niste crize. Este racita, ia pastile din astea", a declarat un satean. Asistenta sociala de la primarie se arata depasita de situatie si nu-si poate explica numarul mare de bolnavi. "Probabil ca situatia precara, faptul ca nu au loc de munca sau familia numeroasa cauzeaza astfel de cazuri. Acestia se intretin cu ajutorul social de la primarie. Intr-adevar, numarul celor cu probleme mintale este foarte mare. Pe plan local, doi astfel de pacienti au fost internati la Spitalul de Psihiatrie din Padureni. Restul insa nu au facut probleme", a declarat asistenta primariei, Elena Radu. Unii sateni din Osoi considera insa ca toate aceste cazuri sunt, de fapt, o mare facatura si ca undeva la Spitalul de Psihiatrie din Iasi, un medic este prietenul tuturor, contra unei sume potrivite de bani. "Au venit pe aici controalele, insa nu-i ia nimeni in seama. Nici un sfert din cei de aici nu sunt bolnavi. Cum sa fie bolnav, cand il vad ca munceste mai mult ca mine? Iau bani degeaba statului. Va spun ca nu le place munca cinstita. Un sfert din satul asta isi trage curent de la un stalp de lumina. Doar vreo trei - patru sunt cu adevarat bolnavi", a declarat Nicolae Ciornei. Inchipuiti sau nu, bolnavii satului sunt din ce in ce mai numerosi. Doar ieri dimineata si-a castigat statutul de handicapat psihic o persoana, iar o alta isi depusese dosarul. La vederea reporterilor BUNA ZIUA IASI, o femeie a exclamat fericita: "Ati venit sa ne faceti pensie? Mai suntem vreo zece si o sa avem toti". In lipsa unui control amanuntit, este doar o problema de timp pana cand bolnavii psihici vor pune stapanire pe sat si vor aduce primaria la sapa de lemn.


                                                                                                      Vezi Video aici

2 comentarii:

  1. Nu e o noutate asta ....

    RăspundețiȘtergere
  2. thnpita proasta ce esti aimhncat toate ajutoarele din toate satele si ai facut privatizari si nu sti sa te exprimi chnd dai un interviu si dumnezeu o s-ati pedepseasca toti copii ca pe vasile proato vaco ce esti.

    RăspundețiȘtergere