Bine Ati Venit Si Va Multumesc Pentru Vizita Aceasta pagina nu este pagina oficiala a primariei si nu reprezinta nici o institutie. Informatiile pot avea unele erori.Comentariile de mai jos apartin vizitatorilor site-ului si nu reprezinta in nici un fel pozitia administratorilor acestui site! Sper ca acest site sa va fie de folos ! Stiu ca multe informatii lipsesc de aceea va rog daca vreti sa adaugati ceva trimiteti un e-mail cu orice informatie din Comuna Sinesti la adresa angelldanger@yahoo.com Ne gasiti si pe Facebook Clik Aici

Traducere

vineri, 16 aprilie 2010

Ţiganii din Crucea au snopit în bătaie doi ciobani

Ţiganii din satul Crucea, comuna Lungani, au băgat aseară doi oameni în spital după ce i-au bătut ca pe hoţii de cai. În jurul orei 19.00, Adrian Sârghe (72 ani) însoţit de doi ciobani, toţi din satul Bocniţa, comuna Sineşti, se întorceau acasă cu oile de la păşune. Pe drum s-au întâlnit cu un grup de aproape 20 de ţigani, care fuseseră cu căruţele la fier vechi. Fiind băuţi bine, ţiganii au intrat cu căruţele în mijlocul oilor, iar ciobanii lui Sârghe au făcut imprudenţa să intervină. „Le-am zis să aştepte puţin ca să trecem cu oile, iar unul dintre ţigani a pus mâna pe un drug de fier şi m-a lovit în cap", povesteşte Petru David (43 ani), cioban. Văzându-şi omul căzut la pământ, Adrian Sârghe a cerut socoteală agresorilor, care i-au aplicat acelaşi tratament. „Pe mine şi pe Petru ne-au lovit bine în cap, mie mi-au rupt şi mâna. Ne-am bătut până când nu am mai mişcat", a declarat Sârghe. „Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Ţiganii din Lungani bat şi paznicii care stau lângă ogoarele noastre. Am făcut plângeri, dar cei trei poliţişti câţi avem noi în zonă ne-au spus doar să îi dăm în judecată", a precizat Petru David. Bătaia soră cu moartea pe care au încasat-o de la ţigani îi va ţine mult timp în spital pe cei doi bărbaţi. „Pacienţii au venit în stare gravă cu politraumatisme în zona capului însoţite de pierderi de cunoştinţă. La acestea se adaugă o fractură de humerus şi afecţiuni în zona toraco-lombară. Ambii vor rămâne internaţi pentru a fi operaţi", a explicat Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Ioan" din Iaşi Sursa Adevarul.ro

marți, 13 aprilie 2010

Osoi Comuna Sinesti




Un sat tinde sa devina plin de bolnavi cu probleme psihice. O localitate din comuna Sinesti are peste zece la suta din populatie care beneficiaza de indemnizatii acordate persoanelor cu handicap. Banii de pe urma bolilor mintale sunt printre singurele surse de venit ale locuitorilor unui sat sarac, in care cei care muncesc pot fi numarati pe degete. Comuna Sinesti are o populatie de 4.260 de locuitori, dintre care aproximativ 1.400 sunt din Osoi. Dintre acestia, 149 primesc ajutorul oferit persoanelor cu handicap. Lunar, primaria comunei aloca pentru acesti pacienti peste 24.000 lei. Satul este situat la marginea civilizatiei, in apropierea unei paduri si este locuit, in marea majoritate, de etnici rromi. Electricitatea este luata direct de pe un stalp, iar paienjenisul de cabluri trase fraudulos denota o saracie lucie. Copiii valoreaza aici greutatea lor in aur si au multi frati, caci pentru multe familii alocatiile sunt singura sursa de venit. Statisticile arata ca localitatea este printre putinele din tara unde natalitatea este in crestere. De peste un an, in Osoi se petrece un fenomen bizar: numarul persoanelor cu deficiente psihice a crescut ingrijorator de mult. Daca pana acum doi ani se iveau maxim 15 cazuri anual, din vara trecuta, numarul acestora a crescut foarte mult. 32 de persoane sufera in acte de probleme psihice grave si necesita insotitor permanent. Bineinteles, asistentul este o ruda apropiata, astfel ca cei 834 lei lunar alocati intra in buzunarul familiei. Pentru alti 12 sateni, boala le confera o indemnizatie lunara de 654 lei, in timp ce restul primesc 230 lei. Pare ca o adevarata molima a invadat satul, caci alte sute de persoane si-au depus dosarele pentru a mai primi niste bani. O situatie speciala este la familia Pavel, unde nu mai putin de patru membri sunt bolnavi: parintii si doi copii. Capul familiei are probleme cu plamanii. Ia pastile, dar nu stie pentru ce si nu pomeneste decat in treacat c-ar suferi de vreo boala mintala. "Nu mai pot de bolnav. Eu iau pastile si-s cu plamanii. Tremur si nu mai pot. Da, am probleme si la cap", a declarat Gheorghe Pavel. Unul dintre fiii acestuia, Damian, a avut handicap temporar. De anul trecut insa, un medic psihiatru a decis ca problema este permanenta. Damian nu era acasa, ci hoinarea prin sat. Situatia nu e prea roz nici la vecinii familiei Pavel. Si aici sunt trei sateni cu probleme. Curiosi, mai multi copii au iesit din curte. Acestia au spus ca parintii sunt in oras pentru a face un control medical. "Nu-s acasa. Sunt dusi la spital. Tata a fost operat de hernie, acum doi ani. I-a facut si lui certificat de handicapat, ca n-are tinere de minte. Cam atat. Mama e tot asa cu sanatatea. De fapt, eu am grija de ei", a declarat un baiat.

Buba la cap

De fapt, toti repeta aproape la indigo ca au facut boala la cap din cauza crizelor si ametelilor. Mai mult, nici unul dintre ei nu stie de ce boala sufera si nici ce medicamente ia sa se trateze. "Am avut crize si ameteli. Acum patru - cinci ani am fost lovit de un cal si apoi am fost operat la Spitalul Sf. Spiridon. De anul trecut fac niste crize si ametesc. Noi venit nu avem. Sotia a facut sase cezariene si a ramas tot cu niste crize. Este racita, ia pastile din astea", a declarat un satean. Asistenta sociala de la primarie se arata depasita de situatie si nu-si poate explica numarul mare de bolnavi. "Probabil ca situatia precara, faptul ca nu au loc de munca sau familia numeroasa cauzeaza astfel de cazuri. Acestia se intretin cu ajutorul social de la primarie. Intr-adevar, numarul celor cu probleme mintale este foarte mare. Pe plan local, doi astfel de pacienti au fost internati la Spitalul de Psihiatrie din Padureni. Restul insa nu au facut probleme", a declarat asistenta primariei, Elena Radu. Unii sateni din Osoi considera insa ca toate aceste cazuri sunt, de fapt, o mare facatura si ca undeva la Spitalul de Psihiatrie din Iasi, un medic este prietenul tuturor, contra unei sume potrivite de bani. "Au venit pe aici controalele, insa nu-i ia nimeni in seama. Nici un sfert din cei de aici nu sunt bolnavi. Cum sa fie bolnav, cand il vad ca munceste mai mult ca mine? Iau bani degeaba statului. Va spun ca nu le place munca cinstita. Un sfert din satul asta isi trage curent de la un stalp de lumina. Doar vreo trei - patru sunt cu adevarat bolnavi", a declarat Nicolae Ciornei. Inchipuiti sau nu, bolnavii satului sunt din ce in ce mai numerosi. Doar ieri dimineata si-a castigat statutul de handicapat psihic o persoana, iar o alta isi depusese dosarul. La vederea reporterilor BUNA ZIUA IASI, o femeie a exclamat fericita: "Ati venit sa ne faceti pensie? Mai suntem vreo zece si o sa avem toti". In lipsa unui control amanuntit, este doar o problema de timp pana cand bolnavii psihici vor pune stapanire pe sat si vor aduce primaria la sapa de lemn.


                                                                                                      Vezi Video aici

De gura presei, E.ON a schimbat stalpii din Sinesti

Compania E.ON Moldova Distributie SA a dispus schimbarea stalpilor de electricitate din localitatea ieseana Sinesti, in urma problemelor semnalate in articolele publicate in cotidianul BUNA ZIUA IASI. Dupa ce mai multe familii au fost nevoite sa suporte nepasarea firmei care detine monopol in materie de furnizare a energiei electrice, conducerea E.ON Moldova Distributie SA a stabilit montarea unor noi stalpi, tot din lemn. Va reamintim faptul ca in localitatea Sinesti erau amplasati niste stalpi vechi de aproximativ 40 de ani, care alimentau zece case. Consumatorii de energie electrica erau disperati de faptul ca firele de electricitate erau smulse la fiecare rafala de vant mai puternica si aruncate la pamant, unde se zvarcoleau, spre deliciul copiilor, aflati intr-un real pericol de electrocutare. "Cand bate vantul, cad stalpii de curent. Ii priponim noi cum ne pricepem. Cand bate vantul mai tare, eu plec din casa, iau baba si plec. Firul de curent trece pe langa hogeag. Cand bate vantul, se lipeste firul de hogeag si mi-e frica sa nu ia foc casa, sa mor ars in casa", spunea, in urma cu aproximativ trei saptamani, Dumitru Dumitrescu, unul dintre satenii din Sinesti care a fost nevoit sa traiasca cosmarul cu voltaj ridicat. Desi problema s-a remediat partial, prin montarea noilor stalpi, locuitorii satului spera ca masura sa fie una de tranzitie. "Au fost schimbati cinci sau sase stalpi de electricitate din localitate. Probabil pentru schimbarea restului de stalpi, cei de la E.ON asteapta sa se mai intample vreo catastrofa, sa mai pice vreunul peste o casa si sa fie provocat un incendiu. Eu am semnat in anul 2005, in cadrul unui plan de urbanism, investitia pe care compania urma sa o faca. Nu s-a miscat nimic de atunci. Cel mai probabil, au schimbat doar cei sase stalpi pentru ca erau cazuti la pamant", a explicat Petrica Holicov, primarul localitatii Sinesti. Reprezentantii companiei E.ON Moldova Distributie SA nu au putut fi contactati in cursul dupa-amiezii de ieri.