Bine Ati Venit Si Va Multumesc Pentru Vizita Aceasta pagina nu este pagina oficiala a primariei si nu reprezinta nici o institutie. Informatiile pot avea unele erori.Comentariile de mai jos apartin vizitatorilor site-ului si nu reprezinta in nici un fel pozitia administratorilor acestui site! Sper ca acest site sa va fie de folos ! Stiu ca multe informatii lipsesc de aceea va rog daca vreti sa adaugati ceva trimiteti un e-mail cu orice informatie din Comuna Sinesti la adresa angelldanger@yahoo.com Ne gasiti si pe Facebook Clik Aici

Traducere

sâmbătă, 27 februarie 2010

Poze Sinesti ( clik aici pentru a vedea mai multe poze )

Accident mortal la Sinesti

Un octogenar a sfarsit tragic, fiind accidentat mortal in timp ce traversa drumul din localitate. Tragedia s-a produs la sfarsitul saptamanii, dupa orele amiezii, pe Drumul Judetean 282 E. Mihai Signeanu se intorcea de la rude si vroia sa treaca drumul pentru a ajunge acasa. Desi in zona nu era amenajata nici o trecere de pietoni, barbatul nu a mai stat pe ganduri si a traversat strada in fuga si fara sa se asigure. In timp ce se afla pe mijlocul drumului, Mihai Signeanu a fost lovit in plin de o autoutilitara marca Dacia. Soferul, Petru Carp, 34 ani, din localitate, nu a vazut barbatul care i-a taiat calea, accidentandu-l mortal. Impactul a fost fatal, curmandu-i viata barbatului. Octogenarul a sfarsit zdrobit sub rotile autoturismului. Ajunsi la fata locului, medicii nu au putut face nimic decat sa constate decesul barbatului. Politistii au deschis o ancheta pentru a stabili imprejurarile in care s-a produs tragedia. Nu mare le-a fost surpriza politistilor cand au descoperit ca soferul era beat . Petru Carp avea o alcoolemie de 0,52 mg/l, alcool pur in aerul expirat. Acum, soferul este cercetat pentru ucidere din culpa.

Inca un inger s-a inaltat la cer Balmos Gabi

Incendiu In Comuna Sinesti

O familie din Sinesti a ramas fara casa în toiul sarbatorilor..
Detasamentul 1 Iasi a intervenit în comuna Sinesti, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta familiei G. Dumitru. Au ars: mobilierul, covoare, aparatura electrocasnica, tocuri geam si usi în proportie de 100%, acoperisul cu astereala din lemn si învelitoare din tabla al locuintei pe o suprafata de aproximativ 100m2, acoperisurile cu astereala de lemn si învelitoare din tabla a doua bucatarii de vara pe o suprafata de aproximativ 20 m2, respectiv 10 m2, acoperisul cu astereala de lemn si învelitoare din tabla al unei magazii pe o suprafata de aproximativ 30m2, acoperisul cu astereala de lemn si învelitoare din tabla al unui adapost de animale pe o suprafata de aproximativ 16m2, adapostul fiind distrus în proportie de aproximativ 80%. În urma unor neîntelegeri familiale Gafton Dumitru., fiul proprietarului a folosit intentionat o sursa de aprindere pentru a genera incendiul.

Fetita de un an, batuta mar de tata

O fetita de un an si o luna din Sinesti a fost adusa cu ambulanta la Spitalul "Sf. Maria" dupa ce a fost batuta violent de tata. Copilul are un traumatism cranio-cerebral, multiple contuzii si vanatai la nivelul corpului. Pe fondul consumului de alcool, tatal s-a certat cu sotia si, fara motiv, a inceput sa-si loveasca copilul. Potrivit medicilor de la Spitalul de Pediatrie, starea fetitei este relativ buna. Protectia Copilului a declansat o ancheta in acest caz.

A pus procurorii in alerta dupa ce a cazut din caruta

Un barbat din localitatea ieseana Crucea a pus politistii si procurorii pe jar dupa ce a anuntat ca a fost batut, talharit si batjocorit de trei tineri din localitate. Ioan Anghel a reclamat ca evenimentul s-ar fi petrecut pe data de 2 mai 2008. Acesta a ajuns la Spitalul de Urgente Sf. Ioan intr-o stare destul de grava si a solicitat medicilor sa fie chemati politistii. A declarat ca a fost batut de trei tineri care l-au jefuit. I-au furat toti banii pe care ii avea intr-un buzunar. In urma acestei declaratii, oamenii legii au pornit la identificarea presupusilor autori ai talhariei. Avand in vedere acuzatiile si diagnosticul dat de medici, s-a dispus efectuarea de cercetari chiar si pentru infractiunea de tentativa de omor. Numai ca, dupa un timp, lucrurile au inceput sa se lamureasca. Martorii si expertizele criminalistice specifice au aratat ca Ioan Anghel a suferit un traumatism in zona toracica dupa ce a cazut din caruta. Se banuieste ca vehiculul ar fi trecut peste el. Ieri, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor trei tineri acuzati.

De la cîmp, la spital

Un barbat de 32 de ani, din comuna Popesti, a ajuns în stare grava la spital dupa ce a fost înjunghiat de un consatean. Ieseanul Nelu D. se afla sîmbata pe cîmp, la dezghiocat porumbul, împreuna cu alti consateni. Printre acestia se numara si Constantin I. (24 de ani). Dupa ce s-au cinstit cu tulburel, între Nelu D. si Constantin I. s-a iscat o cearta. Constantin a scos un cutit si l-a înjunghiat pe Nelu. "Anchetatorilor le revine misiunea de a stabili cine a provocat cearta, daca este vorba despre provocare sau despre legitima aparare. Procurorul criminalist a dispus cercetarea agresorului în stare de libertate, pentru tentativa de omor", ne-a declarat subinspectorul Virginia Pralea, purtatorul de cuvînt al Inspectoratului Judetean de Politie.

Inghetat de frig dupa ce a lesinat

Un barbat de 52 ani din localitatea ieseana Sinesti a ajuns la spital inghetat de frig. Barbatului i s-a facut rau si a cazut in curtea casei, unde a zacut mai multe ore. Dupa ce a fost gasit de rude, barbatul avea deja o temperatura a corpului de doar 29 grade Celsius. Adus la spital, barbatul a avut nevoie de mai bine de sapte ore pentru a se incalzi. Dupa ce si-a revenit, a fost transferat de la Spitalul "Sf. Spiridon" la Spitalul de Neurochirurgie pentru tratarea traumatismului de coloana pe care l-a suferit in urma cazaturii.

Tragedie in judetul Iasi un tanar a murit inecat intr-un parau

Un tanar de 27 de ani a murit dupa ce s-a prabusit ca din senin intr-un parau de la marginea localitatii Ion Neculce. (Razboieni)

Baiatul muncea cu ziua pe unde apuca, sa isi poate intretine sotia si baiatelul de doar 2 anisori.

Sambata, a mers la un consatean sa ude rosiile dintr-o sera. La un moment dat, i s-a facut rau brusc si a cazut cu fata in apa adanca de doar 10 centimetri.

Un baiat care venise sa il ajute l-a gasit zacand si a chemat disperat o ambulanta, insa medicii nu au mai putut sa il resusciteze.

Politistii incearca sa afle de ce a murit tanarul, insa raspunsul il vor primi doar dupa ce legistii le vor da rezultatul autopsiei.

Tragedie in Targu Frumos

La iesirea din localitatea Strunga, in apropiere de Targu-Frumos, inainte de o curba, soferul a pierdut controlul volanului si a intrat intr-un copac

Tragedie la Targu Frumos: un tanar de 22 ani a sfarsit tragic, iar prietenul sau de 23 ani a ajuns in stare grava la spital, dupa ce masina in care se aflau a intrat intr-un copac. Din primele cercetari, se pare ca tanarul de 23 ani, aflat la volanului autoturismului marca Renault Megane, a adormit. Tragedia s-a petrecut, ieri, in jurul orei 07.35, in localitatea ieseana Strunga. Ioan Alexandru, de 23 ani, din Targu Frumos, se afla la volanul unui Renault Megane. In masina, alaturi de tanarul sofer se afla si prietenul acestuia, Ciprian Ivanov, de 22 ani, din aceeasi localitate. Cei doi prieteni se intorceau de la Strunga, de la pescuit. Se pare ca acestia au petrecut pana in zorii zilei in compania mai multor prieteni, dupa care au decis sa se indrepte catre casa. La iesirea din localitatea Strunga, in apropiere de Targu-Frumos, inainte de o curba, soferul a pierdut controlul volanului si a intrat intr-un copac de la marginea drumului. Impactul a fost nimicitor. Soferul a fost ranit grav, in timp ce pasagerul din dreapta a decedat. A fost necesara interventia mai multor echipaje de pompieri pentru a scoate trupul tanarului dintre fiarele contorsionate ale autoturismului care a fost avariat puternic. La fata locului a venit si un echipaj de politie care a deschis o ancheta pentru a stabili cu exactitate conditiile in care s-a produs tragedia. Anchetatorii nu exclud nici faptul ca soferul gonea cu o viteza nebuna. In cauza, politistii au intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa. Soarta a fost necrutatoare si cu un barbat din Dagata care a suferit mai multe fracturi si leziuni dupa ce a ajuns sub rotile unui autoturism marca Dacia Logan. Barbatul, de 53 ani, a fost lovit in plin in timp ce se indrepta spre casa, pe marginea drumului. Stefan Constantin a fost izbit si aruncat intr-un sant de un consatean care s-a urcat baut la volan. Din cauza alcoolului si a lipsei de experienta in conducere, soferul de 37 ani din localitate a pierdut controlul volanului si l-a acrosat pe barbat. "Un conducator auto de 37 ani, din localitate, posesor al permisului de conducere valabil pentru categoria B cu vechime din anul 2008, in timp ce conducea autoturismul, pe fondul consumului de alcool si al lipsei de experienta in conducere, a pierdut controlul comenzilor autoturismului si a acrosat un barbat de 53 ani, din aceeasi localitate, care se afla pe marginea partii carosabile. In urma testarii alcoolscopice, conducatorul auto prezenta o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur in aerul expirat. S-a intocmit dosar penal", a declarat subcomisarul Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.

Sase tentative de suicid

Noaptea trecuta sase ieseni au ajuns la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului "Sf. Ioan" Iasi dupa ce au incercat sa isi puna capat zilelor. Majoritatea celor care au incercat sa se sinucida au fost barbati. Cei mai multi au ales sa isi curme viata inghitind pastile. O femeie de 53 de ani din Sinesti a ajuns in coma de gradul patru, medicii reusind in cele din urma sa o stabilizeze. O femeie de 30 de ani a incercat sa se sinucida din cauza faptului ca a ramas fara loc de munca.

O batrana a murit intr-un incendiu Lungani

O batrana din satul Crucea, comuna Lungani, judetul Iasi, a murit in noaptea de joi spre vineri intr-un incendiu.

Femeia, in varsta de 94 de ani, a adormit, lasand soba nesupravegheata, din care a sarit jar.
Locuinta a fost cuprinsa de flacari, iar batrana a fost prinsa in interior.

Tentativa de omor

Un satean acuzat de tentativa de omor bate recordul de internari la Socola (stiri mai vechi)

Un barbat din comuna Lungani a fost dus din nou pentru expertizare psihiatrica la Spitalul Socola si pare ca va bate recordul de astfel de "vizite". Începînd cu 1990, Vasile Buturel (59 de ani) a strîns 23 de internari si a fost diagnosticat cu boala Basedow, epilepsie care a degenerat în timp în crize comitiale si alte afectiuni. Acum, procurorii l-au acuzat ca a fost la un pas de a-si omorî o ruda din Sinesti.

Pe 17 mai, Buturel s-a dus în vizita la un frate. Bucurosi de revedere, cei doi s-au dus sa se cinsteasca la un bar. Acolo era si Costel Mandache (35 de ani), ginerele fratelui. Se pare ca acesta era suparat pe sotie si a facut imprudenta de a spune în prezenta celor doi ca o va ciopîrti si o va baga apoi în sicriu. Buturel a sarit în apararea nepoatei si l-a lovit puternic pe Mandache cu un par în cap. Lovitura i-a pus barbatului viata în pericol, astfel ca Buturel a fost adus la Tribunal pentru arestarea preventiva, sub acuzatia de tentativa de omor.

Magistratii i-au impus doar obligatia de a nu parasi tara, dar procurorii recurs. Acesta era programat sa se judece ieri, dar avocatul lui Buturel a obtinut amînarea judecatii pentru vineri, deoarece Spitalul Socola trebuie sa-i faca o noua expertiza psihiatrica. (D.Radu)

Accident mortal Lungani

O femeie a sfarsit tragic dupa ce a fost calcata in timp ce incerca sa traverseze strada. Femeia, din localitatea ieseana Lungani, a fost zdrobita de un autoturism marca Renault care circula cu viteza. Tragedia s-a petrecut ieri, dupa orele amiezii, pe Drumul Judetean 282 in localitatea Lungani. Neatentia si ignorarea regulilor de circulatie au costat-o viata pe femeia de 69 de ani. Desi nu era amenajata nici o trecere de pietoni, Elena Rusu nu a ezitat nici o clipa sa traverseze drumul in fuga si fara sa se asigure. Femeia vroia sa ajunga pe partea opusa de drum, pentru a merge la un magazin, dar a ajuns sub rotile autoturismului. Batrana a fost lovita in plin de un Renault care circula cu viteza. La volanul autoturismului se afla Vlad Petrica Pricopie, de 29 ani, din localitate. Soferul nu a vazut batrana care i-a taiat calea si a lovit-o in plin. In urma impactului violent, batrana a fost accidentata mortal. In ciuda eforturilor medicilor, femeia nu a mai putut fi readusa la viata. La fata locului a venit si un echipaj de politie care a deschis o ancheta pentru a stabili cu exactitate conditiile in care s-a produs tragedia. Oamenii legii nu exclud faptul ca femeia consumase ceva bauturi alcoolice. Soferul implicat in accident s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpa. "Victima s-a angajat neregulamentar in traversarea strazii prin loc nepermis si fara sa se asigure, fiind accidentata mortal. In cauza s-a intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa", a precizat subcomisarul Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi. Un tanar de 18 ani din Scobinti a ajuns in stare grava la spital, dupa ce a fost lovit in plin de un autoturism. Ionut Bogdan Maximoaia se afla pe o bicicleta cand, intr-o clipa de neatentie, a patruns pe contrasens si a intrat in plin intr-o Dacie, in localitatea ieseana Sticlaria. Soferul, Constantin Duhan, nu a vazut biciclistul si nu a mai putut evita impactul.

Alcool la volan Radu Daniel

Consumul de alcool la volan, dar si lipsa de experienta au facut din nou victime. Un barbat a fost ranit grav dupa ce s-a urcat beat la volan. Daniel Radu, de 39 ani, din comuna Sinesti, judetul Iasi, dupa ce s-a imbatat, si-a adus aminte ca mai are de rezolvat ceva si a plecat cu masina. Barbatul nu a ezitat sa se urce la volan, chiar daca abia se tinea pe picioare. Mai mult, acesta nu avea nici permis de conducere, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa porneasca la drum. Alcoolul consumat, dar si lipsa de experienta a barbatului au provocat un accident. Acesta se deplasa dinspre comuna Popesti catre orasul Podu Iloaiei, moment in care a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu un autoturism Dacia. Acesta din urma circula regulamentar, cand a fost izbit cu putere. In urma impactului, soferul Daniel R. a fost accidentat fiind transportat de urgenta la spital. "Pe fondul consumului de bauturi alcoolice si al lipsei de experienta in conducere, soferul Daniel R. a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune frontala cu un alt autoturism marca Dacia 1310, condus regulamentar de catre Dumitru D., din municipiul Iasi. In urma testarii lui Daniel R., cu etilotestul, a rezultat o concentratie de 1,08 mg / l alcool pur in aerul expirat, motiv pentru care numitului i s-au recoltat probe de sange in vederea stabilirii alcoolemiei", a precizat subinspectorul Virginia Pralea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Vacar, omorat de propriile animale

Un barbat in varsta de 56 de ani a fost gasit mort intr-o padure. Gheorghita Apetrachioaie, din comuna Lungani, judetul Iasi, vacar de meserie, a fost gasit mort in padurea Sinesti, in cantonul 16 - Gheorghitoaia. Inca de la mijlocul saptamanii trecute, in jurul orei 15.00, acesta a plecat cu vacile la pasunat si nu s-a mai intors. Vacile au venit singure in dimineata zilei urmatoare.

Asadar, o zi mai tarziu, la ora 20.00, Politia a fost anuntata de padurarul Gheorghe Mihalache ca Apetrachioaie nu a mai venit cu bovinele, acestea intorcandu-se singure. Politistii au inceput imediat cautarile, insa nu au dat de barbat. Dupa doua zile, oamenii legii au reluat cautarile si, in jurul orei 12.00, i-au descoperit cadavrul. Prezenta urme de violenta. Necropsia efectuata a aratat ca moartea a fost violenta, aceasta survenind in urma unei insuficiente respiratorii acute. "In zona unde a fost gasit cadavrul nu erau exploatari forestiere, nu au fost semnalate furturi de material lemnos si nici alte persoane nu mergeau cu vitele la pascut. Avand in vedere datele obtinute, se poate considera ca acesta a fost agresat de unul din animalele pe care le pastea, fiind lovit cu capul si copitele si impuns, parere insusita si de catre procurorul care conduce ancheta", potrivit notei de presa a Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

Ieseni periculosi cautati pentru ca au taiat cu sabia garda de corp a fotbalistului Kaka in Targu Frumos

Tentativa de omor s-a petrecut in primavara, la Tirgu Frumos, intr-o discoteca. Mai multe persoane au fost retinute aseara in urma acelui scandal monstru. Principalii suspecti au fost dati insa in urmarire generala.

Actiune de amploare desfasurata ieri-dimineata de anchetatori in mai multe orase si comune. Peste 60 de forte de ordine formate din ofiteri de la Investigatii Criminale si luptatori de la detasamentele de interventie ale Politiei si Jandarmeriei au descins in Tirgu Frumos, Hirlau, Cotnari si localitatile limitrofe in cautarea unor suspecti care in luna aprilie l-au agresat pe Cezar Cazacu, garda de corp a fotbalistului brazilian Kaka. O parte din audieri, in special cele ale martorilor incidentului, s-au desfasurat in teritoriu. Alte persoane, suspectate ca au participat direct la conflict, au fost aduse la Iasi pentru audieri.

Ancheta s-a desfasurat pina azi-noapte, iar la finalul audierilor anchetatorii nu au dezvaluit numarul celor retinuti. Potrivit procurorilor, principalii suspecti, Sergiu Petronel Paiu (24 de ani) si Iulian Anea (35 de ani), nu sint de gasit si au fost dati in urmarire generala. "Pot sa va confirm ca au fost retinute persoane. De asemenea, doi dintre principalii participanti la incident au fost dati in urmarire pentru ca se sustrag cercetarilor", a spus procurorul Victor Codreanu, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunal, magistratul care a coordonat actiunea de ieri-dimineata. Surse apropiate anchetei spun ca cel putin trei persoane au fost retinute si urmeaza sa fie prezentate astazi instantei pentru emiterea mandatelor de arestare

"Au vrut sa isi arate puterea in Tirgu Frumos"

Scandalul in care au fost implicati tinerii s-a petrecut in luna aprilie a acestui an. Anchetatorii spun ca victima se afla in discoteca din Tirgu Frumos impreuna cu alti prieteni din Hirlau. La un moment dat, intre grupul din care facea parte Cezar Cazacu si alti tineri din Tirgu Frumos s-a iscat un conflict banal. "S-au luat la cearta de la lucruri prostesti. Ca unii erau din Hirlau, iar agresorii erau la ei acasa in Tirgu Frumos. Au vrut sa isi arate ei puterea si cit de «smecheri» sint in Tirgu Frumos. Probabil si invidia ca victima lucra in Italia si pazea o vedeta de fotbal", a detaliat unul dintre anchetatori.

Pina sa ia amploare conflictul, Cazacu si prietenii sai au parasit discoteca, insa agresorii au decis sa plece dupa ei. In zona localitatii Cotnari, le-au blocat masinile in trafic si au inceput sa ii agreseze. "Victima a ramas singura cu agresorii. Ceilalti cu care era au reusit sa fuga si nu a avut ce face, ca a fost atacat de toata gasca. L-au lovit cu bite, crose de golf si l-au taiat cu sabia. Si-a protejat gitul cu mina, sa nu fie taiat la git, si i-au despicat bratul", au mai spus anchetatorii.

Procurorii spun ca in dosar se fac cercetari pentru patru infractiuni. "Este vorba de ultraj, lovire, distrugere si cea mai grava, cea de tentativa la omor", a spus procurorul Codreanu.

Potrivit anchetatorilor, actiunea de prindere a agresorilor a fost intirziata de faptul ca initial dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe linga Judecatoria Hirlau si a ajuns la Iasi la inceputul lunii iulie. In plus, agresorii au incercat sa se impace cu victima, iar aceasta din urma s-a decis tirziu sa depuna plingere.

Cazacu a avut nevoie de peste 100 de zile de ingrijiri medicale pentru ca taietura ce se intinde pe trei sferturi din bratul sting sa se inchida. Barbatul urmeaza tratament de recuperare, iar medicii spun ca in aproximativ un an de zile isi va putea folosi din nou pe deplin bratul.

Doi Romani cu CNP identic

Cu toate ca CNP-ul ar trebui sa fie personal, dupa cum ii indica si numele, adica unic pentru fiecare roman in parte, nu putine sunt cazurile in care se produc incurcaturi iar oamenii se trezesc cate doi pe acelasi cod numeric personal.

Astfel, printr-o coincidenta uimitoare un roman si un moldovean, care a locuit un timp in Romania, sunt legati nu doar prin nume aproape identice, Viorel Belibou si respectiv Viorel Belibov, ci si de acelasi CNP

Si poate ca cei doi nu ar fi aflat niciodata unul de existenta celuilalt daca in urma cu cinci ani nu s-ar fi produs o incurcatura la vama. Atunci, somatia pentru neplata taxelor vamale care ar fi trebuit sa ajunga la cetateanul moldovean a fost primita de bietul potcovar din Sinesti, Iasi, care nu avea habar de ce anume este acuzat.

Dupa cinci ani de razboi cu autoritatile pentru a le convinge ca nu are nicio legatura cu intreaga afacere romanul a scapat cu bine dar problema cu CNP-ul a ramas.

Cazul potcovarului Viorel Belibou din Sinesti Iasi nu este singular in tara. In anul 2008, numai in judetul Iasi au fost patru cazuri de persoane cu "CNP-ul clonat". Dar asta nu mai mira pe nimeni, cazurile fiind "clasate" deja ca frecvente. Unii dintre ei merg la casa de pensii, altii la casa de asigurari si afla ca mai e cineva care are acelasi CNP, problema aparand mai ales din cauza ca in actele vechi numerele erau trecute manual si se mai trecea o cifra in plus sau o greseau.

Drama unui potcovar dintr-un sat iesean

Taran executat pentru datoriile mafiei auto!


Linistea unei familii a fost spulberata de o litera strecurata intentionat sau nu in documentele de vamuire a unui Mercedes clasa E. In ultimul deceniu, Viorel Belibou a iesit o singura data din sat ca sa cumpere un capastru din bazar de la Iasi. Cu toate acestea el este obligat sa plateasca taxe de 200 de milioane de lei vechi pentru un autoturism introdus in tara in numele unui basarabean, pe la Vama Bors.

Desi nu a iesit din sat de ani buni, iar la Iasi a fost ultima data acum 10 ani, ca sa cumpere un capastru de piele pentru cal, potcovarul satului Stornesti, din comuna ieseana Sinesti, urmeaza sa fie executat silit de Fisc din cauza unor taxe neplatite pentru un Mercedes clasa E. Marca de masina pe care sarmanul om nu a vazut-o decit la televizor.

Povestea tragica prin care localnicul a ajuns sa datoreze la buget suma de aproximativ 200 de milioane lei vechi a inceput in urma cu aproximativ zece ani. Printr-o greseala strecurata, intentionat sau nu, in dreptul numelui sau de familie, Viorel Belibou este acum obligat sa plateasca taxele vamale si penalitatile de intirziere aferente pentru introducerea in tara de catre un bucurestean necunoscut a unui autoturism de lux.

Nu are permis

Concret, printr-o adresa primita la domiciliu in aprilie 2003 din partea Ministerului Finantelor Publice prin intermediul Biroului Vamal de Control si Vamuire la Frontiera Bors, ieseanul Viorel Belibou a fost instiintat ca trebuie sa achite taxele vamale rezultate in urma introducerii in tara a unui autoturism marca Mercedes Benz E 320 in data de 23 decembrie 1998. Potrivit documentului, masina fusese achizitionata din Austria.

Conform aceluiasi act, titularul formalitatilor de tranzit era Adrian Bucheru, imputernicit de catre cetateanul Viorel Belibov, domiciliat in Bucuresti, avind un pasaport eliberat de autoritatile din Republica Moldova. Ciudat este ca Viorel Belibov are acelasi cod numeric personal ca a lui Viorel Belibou.

"Eu nu inteleg ce treaba am eu cu acest Belibov Viorel din Bucuresti, daca eu sint Belibou Viorel din satul Stornesti, comuna Sinesti. De ce sa platesc eu pentru o masina care nu este si nu a fost niciodata a mea? Eu nu am avut in viata mea o masina. Nici nu am condus vreuna pentru ca nici macar nu am permis. Eu ma ocup doar de potcovitul cailor. Nu am fost in viata mea nicaieri si cu atit mai putin intr-o tara straina. Mi-aduc aminte ca am fost doar acum vreo zece ani la Iasi si atunci mi-am cumparat de la bazar un capastru pentru cal, dar nu o masina", a declarat Viorel Belibou pe care l-am gasit in urma cu citeva zile la "locul de munca", adica potcovind un cal in curtea casei sale.

Intinzind spre reporterii "Ziarului de Iasi" palmele pline de arsuri si pielea batucita din cauza fierului incins cu care lucreaza zilnic, ieseanul a adaugat cu o voce tremurinda ca nu isi poate explica situatia actuala. "Vi se pare ca acestea sint miini de sofer? Cind am fost sunat ultima data de la Bors mi-au zis ca ma aresteaza daca nu platesc banii pentru ca altceva nu au ce sa-mi ia. Nu am nici un venit, nici eu, nici sotia", a mentionat acesta.

Fiscul recunoaste greseala

Cu lacrimi in ochi, Mariana Belibou - consoarta barbatului, a precizat ca nici daca sotul sau ar potcovi cai timp de 20 de ani de-acum incolo tot nu ar putea achita datoria ce i se imputa. "Ne-am speriat pentru ca au fost atitea cazuri cind oameni nevinovati, fara bani, au ajuns la inchisoare din cauza unor greseli. Nu stim incotro sa o apucam. Cind am fost la Politie la Iasi si am spus povestea noastra, un comisar-sef de-acolo m-a indrumat sa fac contestatie la Finante. Am facut si lucrul acesta, dar mi s-a raspuns ca documentul a fost depus in afara termenului legal, deci sintem buni de plata", a punctat Mariana Belibou.

Dupa cum sustin reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, confuzia in cazul numelui de familie a ieseanului a fost creata in urma cu aproximativ sapte ani, pe baza unor date transmise de Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din Bucuresti.

"Intrucit titularul operatiunii de tranzit (n.r. - Viorel Belibov) nu a fost gasit la domiciliul declarat in documentele ce au stat la baza efectuarii operatiunii de tranzit (n.r. - Bucuresti), organele vamale, ca urmare a raspunsului primit din partea Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din Bucuresti la 10.10.2001, au intocmit actul constatator si procesul verbal privind calculul dobinzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare privind datoria vamala in suma totala de 18.972 lei, in sarcina domnului Belibov Viorel, cu domiciliul in sat Stornesti, comuna Sinesti, judetul Iasi, ca titular de operatiune, fiind singura persoana din evidenta cu acest nume si prenume", se precizeaza in decizia de solutionare a contestatiei eliberata de Fiscul iesean.

Reprezentantii Fiscului iesean recunosc absurdul situatiei, dar spun ca ei au miinile legate. "Intr-adevar a fost facuta o greseala de la Vama Bors. Viorel Belibou nu are nici o vina si nici o obligatie de plata. Este o situatie ridicola, de plins in acelasi timp. Cei de la vama si-au dat seama la un moment dat ca au gresit numele pe parcurs pentru ca acest lucru reiese foarte clar printr-o adresa pe care ne-au trimis-o noua. In consecinta, ei sint cei care ar trebui sa anuleze actul constatator. Pentru acest lucru insa, ieseanul ar trebui sa dea in judecata autoritatea emitenta a actului", a explicat Eleonida Dorina Popa, sefa Biroului de Solutionare Contestatii din cadrul DGFPJ Iasi care s-a ocupat de caz.

Aceasta a mai precizat ca institutia pe care o reprezinta a fost nevoita sa respinga contestatia de plata formulata de Belibou intrucit nu are competente in domeniu. "Intrucit documentul a fost depus la noi cu o intirziere de 1.915 zile, noi nu ne mai putem pronunta asupra fondului problemei si sa spunem daca omul datoreaza sau nu suma. Acesta lucru revine in sarcina vamii. Eu l-as sfatui sa dea in judecata organele vamale si sa ceara daune pentru tot stresul creat in acest interval de timp. Omul chiar nu are nici o vina", a conchis Popa.

Confuzie la Vama

Contactati pentru a motiva cele intimplate, lucratorii vamali nu au facut altceva decit sa confirme greseala. "In evidentele noastre apar doar date referitoare la numele persoanei careia i s-a retinut debitul, actualizat cu majorarile de intirziere, si acesta este Belibov Viorel. Nu stiu cine a facut aceste acte de la noi. Colega (n.r. - responsabilul financiar contabil, Mariana Rusu - cea care a semnat inca din 2003 actele de instiintare a datoriei) este in concediu timp de o saptamina. Exista un proces pe rol in acest sens?", a incheiat Anca Foica, secretara Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bihor, institutie care a preluat serviciile prestate de Vama Bors de unde a pornit intreaga poveste.

Bătaie ca-n filme între poliţişti şi sătenii din Sineşti

Acum doua zile, agentul sef Mihai Porfir, de la Postul de Politie Sinesti, a fost batut în timp ce încerca sa aplaneze un conflict între doua familii. El a fost lovit si amenintat cu moartea in timp ce încerca sa aplaneze un conflict iscat de Florin Bîta (30 de ani, din Osoi). Agentul a chemat în ajutor doi ofiteri de la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP), precum si pe procurorul Vasile Chifan, de la Parchetul de pe lînga Judecatorie. Imediat dupa plecarea anchetatorilor, cele doua familii aflate în conflict – Bîta si Binca – s-au adunat în doua tabere, s-au întîlnit în centrul satului, si s-au luat la bataie. Satenii, speriati de amploarea conflictului, au apelat la IJP, la Sinesti fiind trimis Detasamentul Politiei de Interventie Rapida (DPIR). "Cagulatii" l-au retinut pe Florin Bîta chiar în timp ce acesta încerca sa fuga în Serbia, de unde se întorsese în urma cu trei zile. Povestea a capatat un aer de haiducie moderna cînd satenii au format cîteva "grupuri de actiune" si s-au opus actiunii politistilor, încercînd chiar sa-l scoata pe Bîta din masina de interventie. Pentru aplanarea conflictului, membrii DPIR au fost nevoiti sa faca uz de arme, folosind munitie de manevra si o racheta de semnalizare. Focurile trase în aer au dispersat multimea adunata la "razboi". "Florin Bîta, principalul agresor si instigator, s-a ales cu dosar penal pentru ultraj în forma calificata si a fost retinut pe baza de ordonanta, ajungînd în arestul IJP. Urmeaza a fi identificate si sanctionate toate persoanele care s-au opus interventiei DPIR", a mentionat comisarul sef Ioan Bodia, purtatorul de cuvînt al IJP. (Catalin Boacna)

Injunghiat în gât Vasile Hrisca

Politistii din comuna Barcea au fost sesizati, joi, de catre localnica Nastasia C., de 39 ani, în legatura cu faptul ca femeia l-a gasit decedat, în curtea locuintei ei, pe concubinul sau, Vasile H., de 51 ani, din comuna Sinesti, judetul Iasi.

Vineri, în cadrul conferintei pe presa sustinute la sediul Inspectoratului Politiei Judetene Galati, comisarul-sef Stefan Capatan, seful Biroului de Investigatii Criminale, a detaliat felul în care a decurs ancheta de la Barcea.

Înjunghiat în gât

„O echipa formata din politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale si experti criminalisti din cadrul Inspectoratului Politiei Judetene Galati a ajuns imediat la fata locului.

S-a constatat ca Vasile H. era dezbracat si prezenta la cap, gura si buze mai multe plagi si urme de sânge, iar peste corp avea o cruce din lemn, provenita de la cimitirul din localitate (aflat în apropiere). În urma necropsiei, s-a stabilit ca moartea a fost violenta, omul fiind înjunghiat în gât.

Sub semnul betiei

Cercetarile au aratat ca miercuri seara, victima si concubina sa, Nastasia C., au mers la locuinta vecinului lor, Vasilica D., de 22 ani, fara studii, fara ocupatie, fara antecedente. Cei trei au consumat bauturi alcoolice, din acest motiv Nastasia C. refuzând sa-si ia concubinul la domiciliu, astfel ca Vasile H. a ramas acasa la autor.

Cei doi au continuat sa consume alcool si între ei a izbucnit o cearta. Au iesit în curte, unde Vasilica D. l-a lovit lovit în cap cu un par, dupa care i-a sectionat carotida cu un cutit.

Criminalul a târât victima pâna în curtea Nastasiei, asezând peste cadavru o cruce din lemn furata din cimitirul comunei”, a încheiat comisarul Capatan.

Vasilica D. a fost retinut de Parchetul de pe lânga Tribunalul Galati pentru comiterea infractiunii de omor, urmând sa fie prezentat Tribunalului Galati în vederea emiterii mandatului de arestare.

Fugit de-acasa si ascuns la stana

Pe data de 21 martie 2008, un copil in varsta de 15 ani din comuna ieseana Sinesti a decis ca trebuie sa plece de acasa din cauza ca nu se mai intelegea cu parintii sai. Nu a stat prea mult pe ganduri si a fugit pur si simplu, lasand totul in urma pe parca ar fi avut necazurile unui om matur. Atunci, minorul si-a ridicat bursa de la scoala, insa a cheltuit banii fara folos.

Cand a ajuns acasa, parintii l-au intrebat ce a facut cu banii, insa copilul nu a putut sa dea un raspuns multumitor. In acest context, pentru ca mare parte din banii primiti ca bursa sociala erau deja cheltuiti, parintii au vrut sa-l bata pe copil. Acest lucru nu s-a mai intamplat, insa cearta a fost destul de zgomotoasa. Astfel, copilul s-a suparat si a plecat intr-un loc necunoscut. Zile intregi, oamenii legii alaturi de parinti si de rude l-au cautat pe copil. Totul a fost in zadar. In urma cu doua zile, baiatul a fost gasit in urma unor informatii culese de politisti de la sateni, la o stana din apropierea satului. "Exploatand o informatie obtinuta, politistii l-au identificat pe minor la o stana situata la 10 kilometri de locul de domiciliu. Minorul a declarat ca a stat la stana, unde a desfasurat diverse activitati", a declarat subinspectorul Virginia Pralea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi. Copilul a fost predat familiei, iar parintii au fost sfatuiti sa-l supravegheze cu mai multa atentie.

Amenda de 5.000 lei primarului

Primarul din Sinesti incearca sa scape in instanta de o amenda de 5.000 lei

Petru Holicov, primarul comunei Sinesti, a depus pe rolul Judecatoriei Iasi o actiune prin care contesta procesul verbal de contraventie prin care a fost sanctionat cu suma de 5.000 lei de un angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului (ISUJ) Iasi.

"In data de 24 iulie, am fost amendat cu suma de 5.000 lei pentru lipsa oricaror autorizatii de securitate de incendiu pentru obiectivele Sala educatie fizica scolara si Gradinita. In mod gresit s-a aplicat sanctiunea pentru ca s-au facut demersurile legale si s-au obtinut inscrisurile pentru constructiile vizate", a precizat in dosar primarul Holicov. La dosar, oficialii Primariei Sinesti au anexat si o adresa, emisa in data de 4 decembrie 2006, prin care erau anuntati de ISUJ Iasi, dupa ce au inaintat documentatia pentru cele doua imobile, ca acestea nu necesita avizul de protectie civila. In intampinare, reprezentantii ISUJ Iasi arata ca sanctiunea de 5.000 lei a fost aplicata in mod corect. "Avizele de securitate la incendiu obtinute nu dau dreptul punerii in functiune a celor doua obiective decat dupa obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, pe care nu au obtinut-o", se arata in actul de intampinare depus la instanta de ISUJ Iasi. Magistratii au acordat ca nou termen in dosar data de 5 decembrie.

Război juridic Mihai Loghin

Razboi juridic între fostul secretar al Primariei Sinesti si mai-marii Prefecturii
• pentru a-si recapata postul, Mihai Loghin a dat în judecata Prefectura, în timp ce conducerea acesteia a facut plîngere penala împotriva sa, pentru fals în declaratii




Între fostul secretar al Primariei Sinesti si sefii Prefecturii se duce o apriga batalie juridica. Mihai Loghin le-a solicitat judecatorilor Tribunalului sa anuleze decizia prefectului Spiridon Cretu din 25 mai, prin care a fost eliberat din functie, si sa dispuna reintegrarea sa. Barbatul a cerut suspendarea din post în aprilie, pentru a candida drept consilier local din partea PUR, însa a fost apoi demis. Considerînd ca decizia este nelegala, dl Loghin s-a plîns judecatorilor, aratînd ca nu a existat nici o propunere a primarului de demitere a sa, si nici o cercetare administrativa din care sa rezulte ca a comis o abatere grava. În replica, juristii Prefecturii arata ca demiterea a fost determinata de apartenenta secretarului Primariei Sinesti la un partid, prin care a încalcat legea. Mai mult, sefii Prefecturii au facut si plîngere penala împotriva dlui Loghin, pentru fals în declaratii. Acestia spun ca pe 1 mai, în declaratia de acceptare a candidaturii data la Biroul Electoral, secretarul a indicat functia de muncitor, fara a sufla o vorba despre postul ocupat în cadrul Primariei. În aceste conditii, judecatorii Tribunalului au fixat un nou termen pe 9 noiembrie, pentru a afla daca s-a început urmarirea penala împotriva fostului secretar.

Medici sanctionati

Noua medici de familie din trei localitati iesene s-au ales cu amenzi usturatoare din partea Inspectiei Sanitare de Stat Iasi. Toti cei sase medici de familie de la cabinetul din localitatea Belcesti au primit cate o amenda in valoare de 600 lei. Cea mai mare amenda, in valoare de 4000 lei, a fost incasata de medicul de familie din localitatea Sinesti

Avertizati in nenumarate randuri ca vor fi sanctionati, medicii de familie care isi desfasoara activitatea in cabinetele din mediul rural nu s-au invatat minte si nu au luat nici cea mai mica masura pentru a imbunatati situatia spatiilor in care lucreaza. Medicul de familie din localitatea Sinesti a primit cea mai mare amenda, in valoare de 4000 lei. Amenda a fost aplicata deoarece inspectorii sanitari au constatat ca medicul a ignorat de fiecare data masurile impuse la controalele anterioare. Si la controlul efectuat in urma cu cateva zile, inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Iasi au gasit cabinetul intr-o stare jalnica. In spatiul in care pacientii trebuiau consultati si in sala de asteptare curatenia lipsea cu desavarsire. Mai mult, in acest cabinet, stersul prafului este un lucru ce tine de abstract, avand in vedere faptul ca mobilierul era prafuit, iar pe pereti paianjenii erau ca la ei acasa. "Am gasit mizerie mare in cabinetul din Sinesti, praf, dezordine, paianjeni pe pereti. Mereu gasim la fel. Am aplicat o amenda in valoare de 4000 lei medicului care isi desfasoara acolo activitatea de cativa ani buni pentru ca nu a respectat masurile de mentinere a curateniei", a declarat dr. Manuela Trifan, seful ISS Iasi. In timpul controlului, medicul de familie nu a putut sa motiveze in nici un fel dezordinea si mizeria care au pus stapanire pe cabinet. Pe langa amenda data, inspectorii sanitari i-au dat medicului un termen pentru a pune la punct cabinetul. Astfel, medicul de familie s-a angajat ca intr-o saptamana sa rezolve problema cabinetului din punct de vedere al igienizarii si curateniei.

Amenzi pentru toti medicii din Belcesti
Toti cei case medici de familie care isi desfasoara activitatea in cabinetul din localitatea Belcesti au incasat cate o amenda in valoare de 600 lei fiecare. Nici unul din medicii care au pacienti acolo nu a fost iertat de inspectorii sanitari, pentru ca igiena din cabinet lasa mult de dorit. "La Belcesti este apa in dispensar si exista un proiect al primariei, dar nu au intrat inca fondurile pentru construirea unui imobil. Dispensarul nu arata rau, insa pentru conditiile de igiena din sala de tratamente, de la grupurile sanitare, pentru faptul ca instalatiile de apa nu functionau cum trebuie peste tot, toti medicii au fost sanctionati", a adaugat seful ISS Iasi. Cabinetul de la Coarnele Caprei a scapat de suspendarea de activitate pentru ca primaria are un proiect prin care doreste infiintarea unui nou cabinet. Cu toate acestea, cei doi medici nu au scapat de sanctiuni. Fiecare a primit cate o amenda a cate 1500 lei pentru deficiente in colectarea si evacuarea deseurilor cu potential periculos. Aici, inspectorii sanitari au constatat faptul ca recipientele pentru acele si lamele de bisturiu de unica folosinta se refoloseau. Amenzile au fost date si pentru lipsa apei din dispensar. Pentru ca prin fata cabinetului trece o conducta de apa, medicii de familie au primit termen de doua saptamani sa alimenteze cabinetul cu apa curenta.

Inecata in iazul Podoghita

O adolescenta in varsta de 17 ani, din Bucuresti, a murit inecata in iazul Podoghit, din judetul Iasi. Fata venise sa isi petreaca o parte din vacanta la bunicii care locuiesc in satul Sinesti. Tanara s-a a-venturat intr-un loc periculos, desi nu stia sa inoate prea bine si a fost inghitita de ape. Cadavrul fetei a fost scos la mal de un echipaj al pompierilor.

Mihai Liculescu elev promovat

Pentru prima data, un elev a promovat doi ani de studiu intr-unul singur

Mihai Liculescu, elev al scolii din Sinesti, a promovat ieri si clasa a VII-a, dupa un maraton al verificarilor sustinut la ISJ. Cunostintele sale au fost evaluate de o comisie de inspectori, prin trei probe scrise interdisciplinare, la care Mihai a obtinut note excelente - 10 la matematica-fizica si biologie-geografie si 9,50 la romana-istorie. El a fost examinat si oral la 15 discipline, uimindu-i pe inspectori. Tinarul de 16 ani si-a dorit foarte mult sa poata fi admis la liceu, motiv pentru care trebuia sa promoveze doi ani de studiu intr-unul singur in ciclul gimnazial. "Regulamentul nu mi-ar fi permis sa fiu admis in liceu din cauza virstei - ar fi trebuit sa am mai putin de 17 ani la inceputul clasei a IX-a. M-am pregatit pentru aceste examene inca din timpul anului scolar, cind mergeam la orele de la clasa a VII-a", ne-a spus Mihai Liculescu, primul elev care a reusit sa promoveze doi ani de studiu intr-unul. El provine dintr-o familie saraca din Romanesti si are 11 frati. Tinarul a fost remarcat de preotul Gheorghe Bogos din Sinesti, care l-a ingrijit ca pe propriul copil. Mihai spune acum ca si-ar dori sa devina preot, el vrind sa dea admitere la Seminarul Teologic din Iasi. (A.V.)

Filozof pe prispa

Dumitru Loghin si bisturiul de care nu se desparte nici la vârsta senectutii
"Balta Neagra, Sogovatul, dincolo de Bug...au fost mai multi acolo...unul a scapat tunul în pârâu...". Batrânul râde cu pofta, aducându-si aminte de unu' Mihai, care, de tantalau ce era, a scapat de haturi tunul în mlastinile Donului. Amintiri de razboi, care nici macar nu mai au puterea de a chinui.

Sistemul "ticalosit"

Nostalgiile batrânului asistent medical sunt foarte vii. "Pai mergeam cu doctorul si stropeam prin sat cu DDT, chit ca era ploaie sau soare. Faceam pe jos satele astea. Abia târziu am avut parte de o sareta. Am înfruntat toate bolile cumplite ale vremurilor, ca tifosul si dizenteria. Am avut si un caz de lepra, pe care l-am izolat la Tichilesti", povesteste nea Dumitru.
Nemultumirea lui fata de sistemul actual al medicinei de tara este adânca. "Pe vremea mea, medicina era si frumoasa, si respectata. Daca as fi ministrul Sanatatii, i-as stabili la vatra pe toti medicii de tara. Asa cum stau taranii lipiti de pamânt, asa sa fie si ei", spune nea Dumitru, omul care s-a îngrijit patruzeci de ani de sanatatea sinestenilor

Vremurile de altadata

Altceva îl framânta pe nea Dumitru, felcer în Sinesti vreme de patruzeci si unu de ani batuti pe muchie. "Erau timpuri bune înainte de razboi. Banul era ban! Pâinea era doi lei, iar taica-meu, padurar, avea 1.800 de lei salariu", istoriseste batrânul. Tot el face o rapida analiza a economiei actuale. "Dom'le, va întreb: daca se scumpeste piata, sporeste productia? În loc de un kilogram de grâu, apar doua?". Bineînteles, întrebarea ramâne fara un raspuns pe placul veteranului care ascute întarâtat un bisturiu de o piatra.

Persecutat politic

"Am facut scoala de brigadieri silvici la Curtea de Arges. M-au dat afara, ca taica-meu era chiabur. Apoi am vrut sa fac Scoala Inferioara de Medicina. M-au scos si de acolo", îsi enumera nea Vasile obstacolele educationale. Devenit asistent în cele din urma, el a venit sa-si practice meseria în Sinesti. A lucrat si în Primarie timp de sase ani, ca secretar. "M-au luat politic, la dracu' sa fie, ca eu nu prea vroiam! Unii ma stiau de bun, altii de element dusmanos regimului. Le statea în ochi originea mea ", zice Dumitru.

Iliescu în medicina
Mandatul lui Loghin a coincis cu cel de prim-secretar judetean al lui Ion Iliescu. "M-am dus cu o jalba la el. Vroiam sa salvez o pasune din fata legilor comuniste. Mi-a zis ca cine sunt eu, sa interpretez legile statului? Eu trebuia doar sa execut ordinele", se împacienteaza batrânul, care continua, pe un ton sententios: "Iliescu e cel mai mare microb. Stiti, este în medicina un parazit intestinal lung de cincisprezece metri. Asa e si Iliescu, un microb fara cap si fara sfârsit".

Ajuns la 85 de ani, trecut prin toate regimurile din '30 pâna în prezent, nea Vasile e un fel de "întelept al satului"

Piata Sinesti

Când vremurile erau propice pentru agricultura, piata era plina de zarzavat. Seceta a adus însa pustietatea pe tarabele instalate pe mica platforma de beton. Doar magazinul face ceva vânzare. E vara, e cald, e amiaza. Rost de o bere. Câtiva musterii stau cuprinsi de toropeala în preajma magazinului. "A fost foarte buna ideea asta cu piata, dar daca nu prea s-a facut anul asta nimic prin gradina, ce sa aduci de vânzare?", se întreaba un taran care se racoreste la umbra. Poate doar strugurii, dar si astora le-a lipsit apa, nu si caldura excesiva, motiv pentru care s-au si copt prematur. Cu toate necazurile cauzate de capriciile naturii, sinestenii spera însa ca piata agroalimentara din comuna sa redevina la fel de bogata cum fusese în momentul deschiderii.
Întrucât cea mai apropiata piata agroalimentara se afla tocmai la 25 de kilometri departare, Primaria comunei Sinesti s-a gândit ca ar fi mult mai utila înfiintarea unei astfel de piete chiar în vatra satului.

Piata în sat

Zis si facut. Cu ajutorul a 20.000 de dolari obtinuti din fondurile de dezvoltare sociala, în anul 2002 a fost amenajata în Sinesti o piata unde taranii din zona sa-si comercializeze rodul gradinilor. Cu banii respectivi a fost amenajat si un magazin în care poti gasi tot ce tine de marfurile alimentare. "Piata are în prezent un numar de trei angajati. Nu percepem taxe. Practic, acest loc a fost facut în ideea de a sprijini comunitatea locala si nu în scop profitabil", spune Elena Chilcos,

În Sinesti, doar magazinul din piata ce mai are rafturile pline

An Prost

Jale mare printre crescatorii de animale din Sinesti. Seceta prelungita a ars iarba pasunilor, facând animalele sa agonizeze de foame. Disperati, taranii încep sa-si vânda vitele si caii pe preturi de nimic, doar ca sa nu le vada murind în batatura casei.


Provizii pentru vite

"Am cumparat vita cu 15 milioane acu' un an, dar nu mai am cu ce s-o hranesc. Daca e s-o vând, în târg mi se ofera pe ea doar 3-4 milioane. Pai asta-i treaba?", întreaba cu naduf Gheorghe Pantâru, proprietar de vaca din Sinesti. El este unul dintre norocosi, pentru ca a reusit totusi sa puna niste bani deoparte si sa cumpere nutreturi tocmai de la Suceava. "Am dat zece milioane de lei pe fâneata, ca sa-mi poata trai vaca macar pâna iese din iarna", zice Pantâru. Stocul este însa la limita. Taranul se teme ca pâna la sfârsitul iernii va mai face un drum în Bucovina sa mai ia niste fân. Alti bani, alta distractie. "Cei de prin nord, de pe la munte, au fost norocosi. Nu au avut treaba cu seceta", spune Pantâru.

Vândute pe nimica toata

Elena Bita n-a avut bafta lui Pantâru. Si-a dat vita din grajd cu doua milioane de lei. "Calul se vinde cu un milion jumate la târg, iar pe oaie abia daca iei trei sute de mii de lei. Pai ce sa faci cu banii astia? Ne ia în râs", se plânge femeia, careia animalele din gospodarie încep sa i se împutineze. Simtind ca taranii proprietari de animale sunt la ananghie, cumparatorii îsi permit sa negocieze la sânge. "Un vecin a încercat sa-si vânda calul cu sapte sute de mii, cumparatorul a zis ca-i da doar trei sute, asa ca pâna la urma l-a vândut cu cinci sute", explica Bita mecanismul tranzactiilor animaliere pe vreme de criza.

Desertificare
Islazurile din jurul Sinestiului arata dezolant. Pe câmp, praful este aproape la fel de gros ca si cel de pe drum. Caii pasc ametiti de soare câteva petice de iarba razletite pe întinderea aparent nesfârsita, dogorita de un soare mult prea crud cu saracia localnicilor. Fântânile de la marginea satului se crapa sub uscaciunea care le macina în profunzime. Câtiva pusti scot cu greutate apa dintr-un put aflat în mijlocul satului. "Apa o folosim pentru animale, ca nu e buna de baut de om", spune unul dintre ei. Dar ce faci cu un butoi de apa la un grajd de vite si cai? Napasta persista deasupra Sinestiului. Dumnezeu stie pâna când.

"Seceta asta ne-a terminat. Nu stim încotro s-o mai apucam. Ne mor animalele de foame, iar daca vrem sa le vindem, primim foarte putini bani"
Elena Bita, agricultor din Sinesti


Ca sa nu-i moara de foame calul si vitelul, Gheorghe Pantâru a cumparat de la Suceava fân de 10 milioane lei vechi

Batranii din Sinesti

         Taranii din Sinesti asteapta cu sufletul la gura sosirea pensiei la agentia postala
La rascruce de drumuri, Agentia Postei Române din Sinesti e locul unde poti sa-i întâlnesti pe batrânii satului. Motivul? O data pe luna, vine pensia.

Nervi la ghiseu

Pâna vin banii, dureaza câteva ore. Timp suficient pentru a pune tara la cale. Gura satului se manifesta în voie la umbra odihnitoare data de cladirea ce adaposteste mica agentie. Vasile Surugiu este suparat ca, desi a fost primul venit în fata ghiseului si a astepta trei ore, când sa îsi ia banii, functionara l-a "sarit", dându-le pensia celorlalti. "Nu mai pot de nervi, mi se pune un nod uite-aici!", striga taranul, indicând disperat marul lui Adam. Ceilalti încearca sa-l potoleasca, zicând ca oricum ajung banii la toata lumea.

Ce atâta graba?
La câtiva pasi de agentie, asezat pe iarba santului, se afla un grup mai moderat: un batrân tacut si doua femei care vorbesc în soapta. Au rabdare, nu se înghesuie la luat banii. "Si-asa pensia-i mica si n-ai ce face cu ea, doar n-oi fi nebuna sa ma si îmbulzesc ca s-o iau. Am asteptat o luna, mai am rabdare jumate de ora", zice Geta Sofronie, o batrâna desculta, dar cu batic multicolor. Mai ales ca o jumatate de ora în plus de palavragit cu cealalta femeie valoreaza uneori mai mult decât suma primita de la stat pentru munca la CAP. Asa ca sporovaiala continua între cele doua femei, care nu se sinchisesc de graba celorlalti de a-si încasa pensia. Timp este destul. Vesnicia s-a nascut la sat.

Despre Comuna Sinesti

Sinesti este o Comuna din Judetul Iasi ,cu un total sate 4 Sinesti, Bocnita, Osoi, Stornesti , Suprafata 9981 ha , Populatia 4748 , Suprafata intravilan 345 ha , Nr gospodarii 1418 , Nr locuinte 1320 .
Activitati zonale - Agricultura,Zootehnie si Piscicultura Facilitati investitori - Punerea la dispozitie de terenuri agricole pentru cei care doresc sa infiinteze o asociatie agricola Proiecte investitii - Dezvoltarea turismului rural ,Modernizarea drumurilor , Infrastructura rutiera , Construirea uneisali de sport , Infiintarea unui centru de zi Obiective - Cabana de vanatoare Gheorghitoaia , Rezervatia de stejari , Tarcul de crestere a porcului mistret , Biserica Sinesti , Iazul Sinesti
Râul Sinesti este un curs de apa, afluent al râului Bahluiet.

Teritoriul comunei Sinesti se afla situat la limita de sud a judetului Iasi, invecinandu-se in partea de nord cu comuna Lungani, in partea de sud cu judetul Neamt si comuna Madarjac, la est cu comunele Popesti si Madarjac, iar la vest cu judetul Neamt si comuna Lungani.

Localitatea dateaza de prin jurul anului 1432, perioada ce coincide cu cea a domniei lui Alexandru cel Bun. Dupa cum reiese din datele monografice ale comunei, Sinestiul a fost infiintat, in forma pe care o cunoastem astazi, la 1 iulie 1932.

Aceasta comuna se bucura de situarea intr-un cadru natural frumos, fiind flancata in partea sudica de paduri seculare intinse, compuse mai ales din specii de arbori din categoria foioaselor, pe o suprafata ce ocupa peste jumatate din intreg teritoriul comunei. Fauna pe care o adapostesc padurile este destul de bogata, reprezentativ in acest sens fiind specii precum capriorul, mistretul si iepurele salbatic.

Unitatea administrativ-teritoriala a comunei include o suprafata totala de 8.343 ha., avand patru sate componente, cu un numar de peste 1.220 de gospodarii. Populatia este alcatuiata in principal din tarani, in procent de 91%, ce se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor in propria gospodarie - indeletnicirea de baza a locuitorilor.

Specificul economic al comunei este dominat, in mod firesc, de agricultura. Potentialul agro-zootehnic si cel forestier sunt principalele rezerve pe care se bazeaza aceasta comuna:

    * paduri si terenuri silvice - insumeaza 4.373 ha.
    * terenuri agricole - total 3.894 ha.
    * capete ovine - mai mult de 5.000, in peste 20 de stani.

Activitatea comerciala se manifesta printr-un numar de magazine private, situate in localuri proprii sau spatii inchiriate, si mai nou prin infiintarea unei piete publice. Tot in zona sectorului privat mentionam existenta unor mori de porumb si grau, gatere, ateliere de prelucrare a lemnului si fierarii.

Pe raza comunei se gaseste un luciu de apa de 30ha. si sunt in atentie o serie de potentiale obiective turistice. Toate acestea nu au putut fi puse in exploatare pana acum din lipsa fondurilor necesare si starii destul de proaste a cailor de acces.

Prin articolul 35 din Statutul comunei, adoptat in forma modificata din anul 2003, consiliul local poate hotari infratirea comunei cu unitati administrativ-teritoriale cu alte tari. Dar, in prezent, nu exista o astfel de colaborare si suntem dispusi si interesati in acest sens. Avem convingerea ca prin acest fel se aduce un suflu nou in ceea ce priveste viziunea, ideile si mentalitatile, benefic tuturor. Prin punerea in valoare a unui raport de schimburi culturale, economice sau de alta natura, vom putea obtine schimbari in bine, atat comunitar cat si la nivel individual. Suntem intr-o tara marcata de dificultatile de adaptare la o economie de piata, iar printr-o mai buna cunoastere si informare, locuitorii ar depasi barierele existente, integrandu-se mai repede intr-un climat competitiv, in spiritul competentei si aspiratiilor europene.


Sinesti
Situata in nordul comunei, cu o populatie de aproximativ 1.800 de locuitori, localitatea este sediul administrativ al comunei, concentrand principalele institutii publice, de invatamant, sanitare, comert sau prestari servicii.

Asezarea este cunoscuta cam de la sfarsitul secolului al XIV-lea, "nasul" localitatii fiind un boier de prin partea locului, un anume Sin Birlic. In documentele vremii, satul este atestat pe la sfarsitul domniei lui Alexandru cel Bun, prin anul 1432.

Istoria asezarii

Satul Sinesti dateaza cam de la sfarsitul domniei lui Alexandru cel Bun, prin anul 1432, iar numele se trage, se pare, de la primul boier din partea locului, un anume Sin, care este pomenit in diferite documente de la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea. Sinsa Birlic este gasit intr-un document ce dateaza din 18 noiembrie 1383, sau Sin Birlic in cronica Husilor, uric pagina 454 din 8 martie 1407.

Comuna Sinesti a fost infiintata, ca unitate de sine statatoare, prin anul 1840. Pana in anul 1908 comuna a fost compusa din sapte sate: Sinesti, Stornesti, Osoi, Bocniat, Zmau, Cotargaci si Crucea. Apoi a fost alipita la comuna Popesti, ca din anul 1932 sa fie reinfiintata, in structura actuala.

Geografia si clima zonei

Teritoriul situat in zona deluroasa a podisului Moldovei, cu versanti directionati nord-sud, cu platouri inguste, strabatute de paraie cu gurile de varsare spre nord.

Climatul are caracter temperat-continental, de nuanta relativ execisa, dar si cu influente ale padurii. Precipitatiile medii anuale sunt de peste 500 mc, in regim neuniform. Vanturile cele mai frecvente bat din nord, nord-vest, sud si sud-est, directia dominanta fiind nord-vest.

Reteaua hidrografica este saraca, cu izvoare si paraie putine, panza freatica se situeaza la cca. 8-10 m adancime, exceptie facand satul Osoi unde este mai la suprafata (4-6 m adancime). Predomina solul cenusiu si brun de padure podzolit, avand totusi, categorii de fertilitate slabe.

Religia si traditiile locuitorilor

Locuitorii locului, crestini ortodoxi, sunt pastratorii vechilor traditii romanesti. Pe langa biserica din Sinesti, monument istoric, mai exista biserica din Bocnita si in constructie cea din satul Osoi.

Imbinand traditia cu posibilitatile zonei, principalele activitati ale populatiei sunt cele legate de cultivarea pamantului, exploatarea lemnului si cresterea animalelor. Mai mult de 46% din suprafata comunei este teren agricol, din care fond funciar in majoritate arabil (52%) sau zona de pasuni si fanete (23%). Dar o importanta bogatie naturala o reprezinta plamanul verde al planetei, padurea, care acopera peste 52% din suprafata comunei.

Stornesti

Foarte aproape de Sinesti, in nordul comunei, la nici jumatate de km distanta, se afla satul Stornesti, al doilea ca marime, cu o populatie de 1.100 locuitori. Asezarea este datata anterior domniei lui Stefan cel Mare si a apartinut tot familiei Sinestilor, a caror stapanire a fost intarita prin zapisele din 20 septembrie 1637 si 17 iulie 1662.

Satul detine dotari social-culturale si economice importante: o scoala gimnaziala intr-un local foarte bun, un camin cultural, o moara de porumb si grau, magazine private.

Osoi

La numai 1,5 km de Sinesti, completand asezarile grupate in nordul comunei, satul Osoi ar fi fost infiintat pe la 1700 de tiganii lingurari. Astazi localitatea insumeaza vreo 1.000 de suflete, are o scoala gimnaziala cu spatiu insuficient, un punct sanitar neutilizat, o biserica in constructie si cateva puncte comerciale.

Bocnita

Tot in nordul comunei, dar la 4 km de centrul comunei si la 8 km distanta de Osoi, se afla satul Bocnita. A fost format ceva mai recent, o data cu improprietarirea din anul 1879. Este mezinul comunei, cu o populatie de nici 400 locuitori, in sat functioneaza o scoala primara, intr-un local impropiu care necesita reparatii, o biserica in stare foarte buna si cateva magazine private.

Posibilitati de investitii
Desi zona Moldovei este recunoscuta ca o zona saraca, asezarea ofera posibilitati de investitii in domeniul agriculturii, zootehniei si silviculturii, prin:

    * infiintarea asociatiilor agricole;
    * achizitionarea produselor agricole;
    * prelucrarea produselor lactate si a carnii;
    * exploatarea si prelucrarea lemnului;
    * dezvoltarea activitatilor piscicole (Iazul Sinesti);
    * valorificarea fondului cinegetic existent (cabana de vanatoare, tarc de crestere a porcului mistret).

Dezvoltarea turismului rural, serviciilor si comertului sunt alte directii care merita atentia cuvenita in etapa urmatoare:

    * amenajarea de parcuri si terenuri de joaca;
    * construirea unei sali si a unui teren de sport;
    * valorificarea rezervatiei de stejari;
    * dezvoltarea pescuitului sportiv;
    * valorificarea fondului cinegetic (vanatoare cu scop recreativ-sportiv).

Infratiriea cu o comuna din Uniunea Europeana va accelera dezvoltarea comunei, prin impartasirea si acumularea experientei comunitatilor cu vechime in structurile europene.

Planuri Mari

Din piatra seaca
Primarul Petru Holicov si-a început mandatul în 2004, initial în tabara PSD. La un an de la câstigarea alegerilor, a trecut în barca liberala, pe care a considerat-o mai lesne de manevrat prin apele nu întotdeauna limpezi ale administratiei locale. Tânar si motivat, Holicov a început sa aiba rezultate notabile chiar de la începutul prezentei sale în fotoliul de edil-sef al Sinestiului. Comunitatea locala este atât de saraca încât chiar si un pumn de prundis aruncat pe o ulita desfundata înseamna ceva. Asa s-a întâmplat si cu pietruirea a 800 de metri de drum în satul Stornesti, fapt primit cu satisfactie de locuitorii micii asezari.

Elevii, în centrul atentiei

Scoala generala din Sinesti a fost un alt obiectiv important modernizat în timpul administratiei Holicov. "Am reusit sa montam acolo o centrala termica, absolut necesara bunei desfasurari a cursurilor", spune primarul. Tot pentru elevii din Sinesti s-a facut rost de un microbuz pentru transportul acestora. Microbistii locali au avut si ei cota lor de atentie din partea Primariei, fiind reînfiintata echipa de fotbal "Stejarul", care a început sa joace meciurile din campionatul judetean pe un teren proaspat amenajat cu tribune si vestiare.

Asfaltul salvator
Tot în sfera dotarilor educative se înscrie si finalizarea demersurilor primariei de a construi o sala de sport pentru locuitorii comunei. "Fondurile guvernamentale au fost atrase si pentru asfaltarea drumului judetean Sinesti - Popesti, care în prima faza s-a realizat pe o distanta de 4 kilometri, urmând ca anul acesta lucrarea sa continue", declara Holicov. Gradinita pentru copii din satul Sinesti a fost reparata capital si extinsa, iar scolile din Stornesti si Osoi au intrat în faza de reabilitare. În infrastructura, s-a continuat pietruirea ulitelor din Osoi si a drumului catre Sinesti.
Proiectele primarului sunt de calibru. "Intentionez sa reabilitez iluminatul public în toate satele comunei Sinesti. Proiectul are o valoare de 9 miliarde de lei vechi, din care am obtinut deja 3 miliarde din fonduri guvernamentale", spune Holicov. În curând, se va rezolva si problema secetei, întrucât pe agenda primariei figureaza un studiu de fezabilitate privind alimentarea cu apa în sistem centralizat a satelor din comuna. Drumurile comunale vor intra într-un proces de modernizare, facând obiectul unei investitii care se va cifra la aproximativ 27 de miliarde de lei vechi. Pe lânga aceste proiecte legate de infrastructura, se desprinde un plan interesant, numit "Tehnologie bazata pe cunoastere", prin care se doreste dotarea tuturor institutiilor publice din Sinesti cu tehnologie computerizata si conectarea acesteia la Internet.

Consensul local
"Toate proiectele mele nu si-ar îndeplini scopul final daca nu ar avea întelegerea si sustinerea consilierilor si a oamenilor comunei", este de parere Petru Holicov. Primarul marturiseste ca obtinerea fondurilor guvernamentale nu a fost deloc un lucru usor, aceste realizari materializandu-se doar în urma unui lung sir de demersuri la foruri înalte. "Suntem pe calea cea buna. În Sinesti multe s-au schimbat pozitiv. Daca se doreste sa se faca într-adevar un lucru bun pentru comunitate, atunci acesta se poate realiza", sustine cu tarie Petru Holicov, primarul comunei Sinesti.

Stejarul Sinesti

Pareri despre echipa Stejarul Sinesti!

Reintalniri

In aceasta rubrica as vrea ca toti cei ce au plecat si vor sa ia legatura cu cei din Sinesti sau invers sa lasam cate o adresa sau vre un numar de telefon !Ti a fost drag de cineva din copilarie si din intamplare ai intrat pe acest site lasa detalii si noi vom incerca sa gasim persoana pe care tu o cauti !

Nemultumiri !

Esti nemultumit de ceva din Comuna Sinesti? Scrie aici noi te vom indruma sau daca vom putea vom lua legatura cu cineva ca sa te ajutam !