Bine Ati Venit Si Va Multumesc Pentru Vizita Aceasta pagina nu este pagina oficiala a primariei si nu reprezinta nici o institutie. Informatiile pot avea unele erori.Comentariile de mai jos apartin vizitatorilor site-ului si nu reprezinta in nici un fel pozitia administratorilor acestui site! Sper ca acest site sa va fie de folos ! Stiu ca multe informatii lipsesc de aceea va rog daca vreti sa adaugati ceva trimiteti un e-mail cu orice informatie din Comuna Sinesti la adresa angelldanger@yahoo.com Ne gasiti si pe Facebook Clik Aici

Traducere

sâmbătă, 27 februarie 2010

Doi Romani cu CNP identic

Cu toate ca CNP-ul ar trebui sa fie personal, dupa cum ii indica si numele, adica unic pentru fiecare roman in parte, nu putine sunt cazurile in care se produc incurcaturi iar oamenii se trezesc cate doi pe acelasi cod numeric personal.

Astfel, printr-o coincidenta uimitoare un roman si un moldovean, care a locuit un timp in Romania, sunt legati nu doar prin nume aproape identice, Viorel Belibou si respectiv Viorel Belibov, ci si de acelasi CNP

Si poate ca cei doi nu ar fi aflat niciodata unul de existenta celuilalt daca in urma cu cinci ani nu s-ar fi produs o incurcatura la vama. Atunci, somatia pentru neplata taxelor vamale care ar fi trebuit sa ajunga la cetateanul moldovean a fost primita de bietul potcovar din Sinesti, Iasi, care nu avea habar de ce anume este acuzat.

Dupa cinci ani de razboi cu autoritatile pentru a le convinge ca nu are nicio legatura cu intreaga afacere romanul a scapat cu bine dar problema cu CNP-ul a ramas.

Cazul potcovarului Viorel Belibou din Sinesti Iasi nu este singular in tara. In anul 2008, numai in judetul Iasi au fost patru cazuri de persoane cu "CNP-ul clonat". Dar asta nu mai mira pe nimeni, cazurile fiind "clasate" deja ca frecvente. Unii dintre ei merg la casa de pensii, altii la casa de asigurari si afla ca mai e cineva care are acelasi CNP, problema aparand mai ales din cauza ca in actele vechi numerele erau trecute manual si se mai trecea o cifra in plus sau o greseau.

Drama unui potcovar dintr-un sat iesean

Taran executat pentru datoriile mafiei auto!


Linistea unei familii a fost spulberata de o litera strecurata intentionat sau nu in documentele de vamuire a unui Mercedes clasa E. In ultimul deceniu, Viorel Belibou a iesit o singura data din sat ca sa cumpere un capastru din bazar de la Iasi. Cu toate acestea el este obligat sa plateasca taxe de 200 de milioane de lei vechi pentru un autoturism introdus in tara in numele unui basarabean, pe la Vama Bors.

Desi nu a iesit din sat de ani buni, iar la Iasi a fost ultima data acum 10 ani, ca sa cumpere un capastru de piele pentru cal, potcovarul satului Stornesti, din comuna ieseana Sinesti, urmeaza sa fie executat silit de Fisc din cauza unor taxe neplatite pentru un Mercedes clasa E. Marca de masina pe care sarmanul om nu a vazut-o decit la televizor.

Povestea tragica prin care localnicul a ajuns sa datoreze la buget suma de aproximativ 200 de milioane lei vechi a inceput in urma cu aproximativ zece ani. Printr-o greseala strecurata, intentionat sau nu, in dreptul numelui sau de familie, Viorel Belibou este acum obligat sa plateasca taxele vamale si penalitatile de intirziere aferente pentru introducerea in tara de catre un bucurestean necunoscut a unui autoturism de lux.

Nu are permis

Concret, printr-o adresa primita la domiciliu in aprilie 2003 din partea Ministerului Finantelor Publice prin intermediul Biroului Vamal de Control si Vamuire la Frontiera Bors, ieseanul Viorel Belibou a fost instiintat ca trebuie sa achite taxele vamale rezultate in urma introducerii in tara a unui autoturism marca Mercedes Benz E 320 in data de 23 decembrie 1998. Potrivit documentului, masina fusese achizitionata din Austria.

Conform aceluiasi act, titularul formalitatilor de tranzit era Adrian Bucheru, imputernicit de catre cetateanul Viorel Belibov, domiciliat in Bucuresti, avind un pasaport eliberat de autoritatile din Republica Moldova. Ciudat este ca Viorel Belibov are acelasi cod numeric personal ca a lui Viorel Belibou.

"Eu nu inteleg ce treaba am eu cu acest Belibov Viorel din Bucuresti, daca eu sint Belibou Viorel din satul Stornesti, comuna Sinesti. De ce sa platesc eu pentru o masina care nu este si nu a fost niciodata a mea? Eu nu am avut in viata mea o masina. Nici nu am condus vreuna pentru ca nici macar nu am permis. Eu ma ocup doar de potcovitul cailor. Nu am fost in viata mea nicaieri si cu atit mai putin intr-o tara straina. Mi-aduc aminte ca am fost doar acum vreo zece ani la Iasi si atunci mi-am cumparat de la bazar un capastru pentru cal, dar nu o masina", a declarat Viorel Belibou pe care l-am gasit in urma cu citeva zile la "locul de munca", adica potcovind un cal in curtea casei sale.

Intinzind spre reporterii "Ziarului de Iasi" palmele pline de arsuri si pielea batucita din cauza fierului incins cu care lucreaza zilnic, ieseanul a adaugat cu o voce tremurinda ca nu isi poate explica situatia actuala. "Vi se pare ca acestea sint miini de sofer? Cind am fost sunat ultima data de la Bors mi-au zis ca ma aresteaza daca nu platesc banii pentru ca altceva nu au ce sa-mi ia. Nu am nici un venit, nici eu, nici sotia", a mentionat acesta.

Fiscul recunoaste greseala

Cu lacrimi in ochi, Mariana Belibou - consoarta barbatului, a precizat ca nici daca sotul sau ar potcovi cai timp de 20 de ani de-acum incolo tot nu ar putea achita datoria ce i se imputa. "Ne-am speriat pentru ca au fost atitea cazuri cind oameni nevinovati, fara bani, au ajuns la inchisoare din cauza unor greseli. Nu stim incotro sa o apucam. Cind am fost la Politie la Iasi si am spus povestea noastra, un comisar-sef de-acolo m-a indrumat sa fac contestatie la Finante. Am facut si lucrul acesta, dar mi s-a raspuns ca documentul a fost depus in afara termenului legal, deci sintem buni de plata", a punctat Mariana Belibou.

Dupa cum sustin reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, confuzia in cazul numelui de familie a ieseanului a fost creata in urma cu aproximativ sapte ani, pe baza unor date transmise de Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din Bucuresti.

"Intrucit titularul operatiunii de tranzit (n.r. - Viorel Belibov) nu a fost gasit la domiciliul declarat in documentele ce au stat la baza efectuarii operatiunii de tranzit (n.r. - Bucuresti), organele vamale, ca urmare a raspunsului primit din partea Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din Bucuresti la 10.10.2001, au intocmit actul constatator si procesul verbal privind calculul dobinzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare privind datoria vamala in suma totala de 18.972 lei, in sarcina domnului Belibov Viorel, cu domiciliul in sat Stornesti, comuna Sinesti, judetul Iasi, ca titular de operatiune, fiind singura persoana din evidenta cu acest nume si prenume", se precizeaza in decizia de solutionare a contestatiei eliberata de Fiscul iesean.

Reprezentantii Fiscului iesean recunosc absurdul situatiei, dar spun ca ei au miinile legate. "Intr-adevar a fost facuta o greseala de la Vama Bors. Viorel Belibou nu are nici o vina si nici o obligatie de plata. Este o situatie ridicola, de plins in acelasi timp. Cei de la vama si-au dat seama la un moment dat ca au gresit numele pe parcurs pentru ca acest lucru reiese foarte clar printr-o adresa pe care ne-au trimis-o noua. In consecinta, ei sint cei care ar trebui sa anuleze actul constatator. Pentru acest lucru insa, ieseanul ar trebui sa dea in judecata autoritatea emitenta a actului", a explicat Eleonida Dorina Popa, sefa Biroului de Solutionare Contestatii din cadrul DGFPJ Iasi care s-a ocupat de caz.

Aceasta a mai precizat ca institutia pe care o reprezinta a fost nevoita sa respinga contestatia de plata formulata de Belibou intrucit nu are competente in domeniu. "Intrucit documentul a fost depus la noi cu o intirziere de 1.915 zile, noi nu ne mai putem pronunta asupra fondului problemei si sa spunem daca omul datoreaza sau nu suma. Acesta lucru revine in sarcina vamii. Eu l-as sfatui sa dea in judecata organele vamale si sa ceara daune pentru tot stresul creat in acest interval de timp. Omul chiar nu are nici o vina", a conchis Popa.

Confuzie la Vama

Contactati pentru a motiva cele intimplate, lucratorii vamali nu au facut altceva decit sa confirme greseala. "In evidentele noastre apar doar date referitoare la numele persoanei careia i s-a retinut debitul, actualizat cu majorarile de intirziere, si acesta este Belibov Viorel. Nu stiu cine a facut aceste acte de la noi. Colega (n.r. - responsabilul financiar contabil, Mariana Rusu - cea care a semnat inca din 2003 actele de instiintare a datoriei) este in concediu timp de o saptamina. Exista un proces pe rol in acest sens?", a incheiat Anca Foica, secretara Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bihor, institutie care a preluat serviciile prestate de Vama Bors de unde a pornit intreaga poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu