Bine Ati Venit Si Va Multumesc Pentru Vizita Aceasta pagina nu este pagina oficiala a primariei si nu reprezinta nici o institutie. Informatiile pot avea unele erori.Comentariile de mai jos apartin vizitatorilor site-ului si nu reprezinta in nici un fel pozitia administratorilor acestui site! Sper ca acest site sa va fie de folos ! Stiu ca multe informatii lipsesc de aceea va rog daca vreti sa adaugati ceva trimiteti un e-mail cu orice informatie din Comuna Sinesti la adresa angelldanger@yahoo.com Ne gasiti si pe Facebook Clik Aici

Traducere

sâmbătă, 27 februarie 2010

Despre Comuna Sinesti

Sinesti este o Comuna din Judetul Iasi ,cu un total sate 4 Sinesti, Bocnita, Osoi, Stornesti , Suprafata 9981 ha , Populatia 4748 , Suprafata intravilan 345 ha , Nr gospodarii 1418 , Nr locuinte 1320 .
Activitati zonale - Agricultura,Zootehnie si Piscicultura Facilitati investitori - Punerea la dispozitie de terenuri agricole pentru cei care doresc sa infiinteze o asociatie agricola Proiecte investitii - Dezvoltarea turismului rural ,Modernizarea drumurilor , Infrastructura rutiera , Construirea uneisali de sport , Infiintarea unui centru de zi Obiective - Cabana de vanatoare Gheorghitoaia , Rezervatia de stejari , Tarcul de crestere a porcului mistret , Biserica Sinesti , Iazul Sinesti
Râul Sinesti este un curs de apa, afluent al râului Bahluiet.

Teritoriul comunei Sinesti se afla situat la limita de sud a judetului Iasi, invecinandu-se in partea de nord cu comuna Lungani, in partea de sud cu judetul Neamt si comuna Madarjac, la est cu comunele Popesti si Madarjac, iar la vest cu judetul Neamt si comuna Lungani.

Localitatea dateaza de prin jurul anului 1432, perioada ce coincide cu cea a domniei lui Alexandru cel Bun. Dupa cum reiese din datele monografice ale comunei, Sinestiul a fost infiintat, in forma pe care o cunoastem astazi, la 1 iulie 1932.

Aceasta comuna se bucura de situarea intr-un cadru natural frumos, fiind flancata in partea sudica de paduri seculare intinse, compuse mai ales din specii de arbori din categoria foioaselor, pe o suprafata ce ocupa peste jumatate din intreg teritoriul comunei. Fauna pe care o adapostesc padurile este destul de bogata, reprezentativ in acest sens fiind specii precum capriorul, mistretul si iepurele salbatic.

Unitatea administrativ-teritoriala a comunei include o suprafata totala de 8.343 ha., avand patru sate componente, cu un numar de peste 1.220 de gospodarii. Populatia este alcatuiata in principal din tarani, in procent de 91%, ce se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor in propria gospodarie - indeletnicirea de baza a locuitorilor.

Specificul economic al comunei este dominat, in mod firesc, de agricultura. Potentialul agro-zootehnic si cel forestier sunt principalele rezerve pe care se bazeaza aceasta comuna:

    * paduri si terenuri silvice - insumeaza 4.373 ha.
    * terenuri agricole - total 3.894 ha.
    * capete ovine - mai mult de 5.000, in peste 20 de stani.

Activitatea comerciala se manifesta printr-un numar de magazine private, situate in localuri proprii sau spatii inchiriate, si mai nou prin infiintarea unei piete publice. Tot in zona sectorului privat mentionam existenta unor mori de porumb si grau, gatere, ateliere de prelucrare a lemnului si fierarii.

Pe raza comunei se gaseste un luciu de apa de 30ha. si sunt in atentie o serie de potentiale obiective turistice. Toate acestea nu au putut fi puse in exploatare pana acum din lipsa fondurilor necesare si starii destul de proaste a cailor de acces.

Prin articolul 35 din Statutul comunei, adoptat in forma modificata din anul 2003, consiliul local poate hotari infratirea comunei cu unitati administrativ-teritoriale cu alte tari. Dar, in prezent, nu exista o astfel de colaborare si suntem dispusi si interesati in acest sens. Avem convingerea ca prin acest fel se aduce un suflu nou in ceea ce priveste viziunea, ideile si mentalitatile, benefic tuturor. Prin punerea in valoare a unui raport de schimburi culturale, economice sau de alta natura, vom putea obtine schimbari in bine, atat comunitar cat si la nivel individual. Suntem intr-o tara marcata de dificultatile de adaptare la o economie de piata, iar printr-o mai buna cunoastere si informare, locuitorii ar depasi barierele existente, integrandu-se mai repede intr-un climat competitiv, in spiritul competentei si aspiratiilor europene.


Sinesti
Situata in nordul comunei, cu o populatie de aproximativ 1.800 de locuitori, localitatea este sediul administrativ al comunei, concentrand principalele institutii publice, de invatamant, sanitare, comert sau prestari servicii.

Asezarea este cunoscuta cam de la sfarsitul secolului al XIV-lea, "nasul" localitatii fiind un boier de prin partea locului, un anume Sin Birlic. In documentele vremii, satul este atestat pe la sfarsitul domniei lui Alexandru cel Bun, prin anul 1432.

Istoria asezarii

Satul Sinesti dateaza cam de la sfarsitul domniei lui Alexandru cel Bun, prin anul 1432, iar numele se trage, se pare, de la primul boier din partea locului, un anume Sin, care este pomenit in diferite documente de la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea. Sinsa Birlic este gasit intr-un document ce dateaza din 18 noiembrie 1383, sau Sin Birlic in cronica Husilor, uric pagina 454 din 8 martie 1407.

Comuna Sinesti a fost infiintata, ca unitate de sine statatoare, prin anul 1840. Pana in anul 1908 comuna a fost compusa din sapte sate: Sinesti, Stornesti, Osoi, Bocniat, Zmau, Cotargaci si Crucea. Apoi a fost alipita la comuna Popesti, ca din anul 1932 sa fie reinfiintata, in structura actuala.

Geografia si clima zonei

Teritoriul situat in zona deluroasa a podisului Moldovei, cu versanti directionati nord-sud, cu platouri inguste, strabatute de paraie cu gurile de varsare spre nord.

Climatul are caracter temperat-continental, de nuanta relativ execisa, dar si cu influente ale padurii. Precipitatiile medii anuale sunt de peste 500 mc, in regim neuniform. Vanturile cele mai frecvente bat din nord, nord-vest, sud si sud-est, directia dominanta fiind nord-vest.

Reteaua hidrografica este saraca, cu izvoare si paraie putine, panza freatica se situeaza la cca. 8-10 m adancime, exceptie facand satul Osoi unde este mai la suprafata (4-6 m adancime). Predomina solul cenusiu si brun de padure podzolit, avand totusi, categorii de fertilitate slabe.

Religia si traditiile locuitorilor

Locuitorii locului, crestini ortodoxi, sunt pastratorii vechilor traditii romanesti. Pe langa biserica din Sinesti, monument istoric, mai exista biserica din Bocnita si in constructie cea din satul Osoi.

Imbinand traditia cu posibilitatile zonei, principalele activitati ale populatiei sunt cele legate de cultivarea pamantului, exploatarea lemnului si cresterea animalelor. Mai mult de 46% din suprafata comunei este teren agricol, din care fond funciar in majoritate arabil (52%) sau zona de pasuni si fanete (23%). Dar o importanta bogatie naturala o reprezinta plamanul verde al planetei, padurea, care acopera peste 52% din suprafata comunei.

Stornesti

Foarte aproape de Sinesti, in nordul comunei, la nici jumatate de km distanta, se afla satul Stornesti, al doilea ca marime, cu o populatie de 1.100 locuitori. Asezarea este datata anterior domniei lui Stefan cel Mare si a apartinut tot familiei Sinestilor, a caror stapanire a fost intarita prin zapisele din 20 septembrie 1637 si 17 iulie 1662.

Satul detine dotari social-culturale si economice importante: o scoala gimnaziala intr-un local foarte bun, un camin cultural, o moara de porumb si grau, magazine private.

Osoi

La numai 1,5 km de Sinesti, completand asezarile grupate in nordul comunei, satul Osoi ar fi fost infiintat pe la 1700 de tiganii lingurari. Astazi localitatea insumeaza vreo 1.000 de suflete, are o scoala gimnaziala cu spatiu insuficient, un punct sanitar neutilizat, o biserica in constructie si cateva puncte comerciale.

Bocnita

Tot in nordul comunei, dar la 4 km de centrul comunei si la 8 km distanta de Osoi, se afla satul Bocnita. A fost format ceva mai recent, o data cu improprietarirea din anul 1879. Este mezinul comunei, cu o populatie de nici 400 locuitori, in sat functioneaza o scoala primara, intr-un local impropiu care necesita reparatii, o biserica in stare foarte buna si cateva magazine private.

Posibilitati de investitii
Desi zona Moldovei este recunoscuta ca o zona saraca, asezarea ofera posibilitati de investitii in domeniul agriculturii, zootehniei si silviculturii, prin:

    * infiintarea asociatiilor agricole;
    * achizitionarea produselor agricole;
    * prelucrarea produselor lactate si a carnii;
    * exploatarea si prelucrarea lemnului;
    * dezvoltarea activitatilor piscicole (Iazul Sinesti);
    * valorificarea fondului cinegetic existent (cabana de vanatoare, tarc de crestere a porcului mistret).

Dezvoltarea turismului rural, serviciilor si comertului sunt alte directii care merita atentia cuvenita in etapa urmatoare:

    * amenajarea de parcuri si terenuri de joaca;
    * construirea unei sali si a unui teren de sport;
    * valorificarea rezervatiei de stejari;
    * dezvoltarea pescuitului sportiv;
    * valorificarea fondului cinegetic (vanatoare cu scop recreativ-sportiv).

Infratiriea cu o comuna din Uniunea Europeana va accelera dezvoltarea comunei, prin impartasirea si acumularea experientei comunitatilor cu vechime in structurile europene.

Niciun comentariu: